Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, които не трябва да споделяш в социалните мрежи

26 юли 2022, 16:00 часа

Социалните мрежи отдавна и здраво навлязоха в живота на всеки човек. Именно там често намираме полезна информация, новини, развлекателни теми, книги, филми, музика и много други - с една дума всичко, което помага за запълване на свободното време. Освен това е чудесен начин да сте в крак с всичко, което се случва с нашите приятели и колеги, да споделяте вашите собствени мисли, снимки и събития.

Увлечението ни по виртуалната комуникация често стига толкова далеч, че преставаме да правим разлика между неща, които си струва да бъдат публични, и кои не. Разбира се, това е личен въпрос и право на всеки човек, но все пак има редица теми, които, меко казано, не са предназначени за обсъждане и ви каним да се запознаете с тях.

1. Обиди, клюки и оплаквания

Първоначалната цел на социалните мрежи е да установяват контакт с приятели, роднини, колеги и други хора, познанството или общуването с които е ценно за нас. Често се присъединяваме към групи по интереси, за да сме в крак с развитието в дадена индустрия. Но собствените, чуждите или публично достъпните страници не могат да бъдат използвани за унижаване на достойнството на другите. Това се отнася както за публикуването на информация със съмнителен характер и съдържание, така и за коментари, от които по всички закони на логиката и здравия разум е по-добре да се въздържате. Също така трябва да знаете, че това не е тематичен форум, няма място в социалните мрежи за оплаквания от шеф или колеги.

2. Нечие чуждо съдържание, което минава за ваше

Някои информации може да ни докоснат толкова дълбоко, че да почувстваме нужда да я споделим с нашите последователи. Но в никакъв случай не трябва да предавате чужди мисли и разработки за свои - това е най-малкото грозно, освен това може да доведе до всякакви конфликти, включително в областта на интелектуалното и авторското право.

3. Финансова информация

Колко печелите и как управлявате средствата си е ваша лична работа, а не причина за хвалби. Ако не виждате това като етичен дисбаланс, поне помислете, че кибер измамите се развиват повече от бързо. Може да изглежда странно, но някои дори публикуват снимки на кредитните си карти - това определено не си струва да се прави.

Как социалните мрежи застрашават здравето ни?

4. Вашите данни за местоположение

Желанието да споделяте емоции и впечатления е нормално, но не забравяйте, че тази информация ще играе в ръцете на същите нападатели, които могат да се възползват от вашето отсъствие. Трябва да сте особено внимателни, когато пътуването може да се счита за дълго.

5. Лични данни на други хора

Разбира се, първоначално публикуването на нечия кореспонденция или лична информация на друг човек може да изглежда като забавна шега. Но си струва да запомните, че като го разпространявате без разрешение, можете да навредите на чувствата, репутацията и дори психиката на неговия собственик. Снимките и видеоклиповете, които правите, попадат в същата категория неподходящо съдържание за социалните мрежи, ако други участници са против тяхното разпространение.

6. Лични данни

Чудесно е, когато изпитваш нужда да споделиш с някого радостни събития от живота си. Но преди да го направите, помислете кой е в списъка ви с контакти, дали това ще причини дискомфорт на някого, дали ще предизвика завист или банално раздразнение. В края на краищата една невинна снимка с любим човек може да направи някого нещастен, дори и да не е била първоначално замислена.

7. Различни бъдещи планове

Да предположим, че планирате дългоочаквана ваканция, купувате жилище или попълвате семейството си. Тази информация е предназначена само за близки, но не и за всички абонати и случайни хора, които могат да ви изпращат психически негативни съобщения. Отново никой не отмени чувството на завист и несъзнателното желание да навреди.

Социалните мрежи ни правят злобни и завистливи

8. Снимки и видеоклипове от интимен или неподходящ характер

Ако имате файлове с клеветническо или двусмислено съдържание във вашата колекция, те нямат място в социалните мрежи, особено в контекста на факта, че всеки може да ги види и използва. Моля, имайте предвид също, че има изрично забранено медийно съдържание, което рано или късно ще бъде открито и блокирано, точно както вашия акаунт.

9. Информация, която унижава достойнството на други хора

Всички сме различни - всеки човек има свои собствени убеждения и право на тях. Унижение въз основа на националност, културни или религиозни традиции, социален статус, физически или умствени данни е недопустимо, дори само защото те издават недостоен човек в този, който го прави. Освен това подобни изявления могат да бъдат наказуеми от закона.

10. Снимка на скъпи подаръци

За всеки от нас е приятно да получава подаръци – символични и значими. Но не го споделяйте с други. Първо, граничи със самохвалство и късогледство. Второ, може да се разглежда като желание за самоутвърждаване. И накрая, това е още едно потвърждение за нивото на финансово благополучие, което, както вече разбрахме, не трябва да бъде предмет на обществено обсъждане.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес