Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 начина да подобрите съня си

23 септември 2024, 20:30 часа

Много от нас се отдават на почивка през уикендите и спят до преди обяд. Учените обаче смятат, че това хаотично поведение нарушава циркадните ни ритми. Ставането и лягането по едно и също време всеки ден може да ви помогне да подобрите съня си.

2. Правете почивки за сън, ако се чувствате уморени

Още: Преди лягане: 8 вечерни ритуала, които ще направят следващия ден по-лесен и приятен

Кратката дрямка ще ви помогне да се почувствате отново бодри. Имайте предвид обаче, че следобедната дрямка не трябва да продължава повече от 45 минути.

3. Намалете вредните навици

Експертите препоръчват да не пиете алкохол и да не пушите поне четири часа преди лягане. Въпреки че тези навици е най-добре да се откажете веднъж завинаги.

Добрите навици имат положителен ефект върху качеството на съня. А много изследвания показват, че качеството на съня е много по-важно от неговото количество.

Още: Лекари коментират: Хак за бързо заспиване от социалните мрежи

4. Намалете приема на кофеин

Според препоръките на Световното общество по въпросите на съня трябва да спрете консумацията на кофеин поне шест часа преди лягане. Имайте предвид, че той се съдържа не само в кафето, но и в чая, газираните напитки и дори в шоколада.

5. Не яжте прекалено много преди лягане

Можете да хапнете лека закуска. Но четири часа преди лягане трябва да избягвате тежки, пикантни и сладки храни.

Още: Учени: Този чай подобрява съня на възрастните хора

6. Не правете физически упражнения преди лягане

Експертите настояват, че трябва да се упражнявате редовно. Физическата активност точно преди лягане обаче може да навреди на качеството на съня.

7. Изберете удобно спално бельо

Ако се събуждате посред нощ с усещане за горещина под обичайното си вълнено одеяло, е време да го смените. В името на собственото си здраве.

8. Проветрете спалнята си

Едно скорошно проучване установи, че наличието на отворен прозорец подобрява качеството на съня. Ако разполагате с климатик, регулирайте температурата до най-подходящата за сън. Тя трябва да е с няколко градуса по-хладна от обичайното.

9. Премахнете разсейващите шумове и светлини

Електрониката в стаята ви може да попречи на съня ви. Например мигащ цифров часовник, бръмчащ компютър и, разбира се, включен телевизор.

10. Не извършвайте чужди дейности върху леглото си

Със смартфона или лаптопа можем лесно да отговаряме на имейли, докато лежим на леглото. Това обаче може да ви накара да свързвате това място с работата. Престанете да го правите. Леглото е предназначено за сън и секс.

Като спазвате тези правила, ще подобрите качеството на съня си и ще предотвратите фрагментацията на съня и лишаването от сън. Последното може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително психични разстройства и сърдечносъдови заболявания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес