Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 малки неща, които ще ви направят по-щастливи

13 февруари 2022, 14:00 часа

Не чакайте друг път, променете си живота към по-добро още сега. Как? Прочетете статията и коригирайте навиците си и график.

Каквото и да мислим за Нова година, за каквото и да мечтаем, всичко това може да се определи с една кратка дума - „щастие“. Разбира се, всеки има свое виждане, но все пак има няколко тайни, които ще ни помогнат да станем малко по-щастливи през годината.

Хвалете другите

Обичаш да те хвалят, нали? Но ето и неочакваната новина: когато ние самите правим комплимент на някого, се чувстваме почти по-щастливи от този, който получава хубавите думи. Между другото, изразяването на благодарност дава същия ефект - но само искрено, разбира се. Хвалете някого всеки ден - вие сами няма да забележите как ставате по-щастливи.

Спортувай

Хората, които спортуват редовно (поне 2,5 часа седмично), се чувстват 50% по-щастливи от тези, които водят по-малко активен начин на живот. И не само спортът ни помага да произвеждаме ендорфини: упражненията ви позволяват да създавате нови приятели, да общувате повече и също така да прекарвате повече време на открито.

Огледайте стойката си!

Невероятно, но истина: чувството на щастие зависи дори от стойката. Участници в експеримент, проведен от експерти от университета в Торонто, установиха от собствен опит, че увисналите рамене и извитият гръб буквално ни правят нещастни. Но походката на победителя -  разгърнатите рамене, изправения гръб, повдигнатата брадичка - помага да се ободри, да даде самочувствие и да увеличи чувството за щастие. И между другото, една бърза разходка също ни прави малко по-щастливи.

Ходи на концерти

Музиката на живо е чудесен начин да се почувствате по-щастливи, освен това, ако я слушате редовно, можете значително да повишите нивото си на благополучие и физическа стабилност. Може би е време да си подарите билети за концерт на любимия си изпълнител или абонамент за операта!

Научете се да свирите на музикални инструменти

Свиренето на музикални инструменти понижава сърдечната честота, понижава кръвното налягане и действа като добро успокоително и релаксиращо средство. Освен това стимулира креативността и креативността. Ако искате да станете не само по-спокойни и по-щастливи, но и по-умни, запишете се за курс по китара или пиано.

Почивка на морето

Животът край морето повишава щастието, нещо, което всички вече знаем. Но ако не можем да оставим всичко и да отидем да живеем на топлото море, можем поне да прекараме ваканция там. И донесете у дома много щастие!

Почистете бъркотията

Учени от университета в Бъркли казват, че въвеждането на ред и премахването на хаоса намалява нивата на стрес, повишава нивата на щастие и дори помага за намаляване на риска от депресия. Голямото почистване веднъж или два пъти годишно е не само начин да се уморим, но и добро упражнение за чувството ни за щастие!

Прекарване на време сам

Поне половин час на ден насаме със себе си е необходимият минимум, който ни позволява да поддържаме психологическо здраве и комфорт. Ежедневната почивка в днешния бърз и стресиращ свят е просто необходима за нас - опитайте се да намерите време през новата година за най-добрия и най-скъп човек на света.

Направете си селфи

Едно задължително условие: на снимката трябва да се усмихнете. Изследователи от Калифорнийския университет са доказали, че споделянето на усмихнати селфита прави подателите и получателите не само по-уверени, но и по-щастливи. Затова снимайте и се усмихвайте по-често!

Рисуване

Дори и никога да не сте държали четка в ръцете си, все още можете да рисувате. Във всеки случай хобито, свързано с художественото творчество, помага за повишаване на психологическата ни устойчивост и способността да се противопоставяме на стреса. И само една сесия за рисуване на седмица е достатъчна!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес