Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 ясни сигнала, че страдате от комплекса на жертвата

02 юли 2021, 23:20 часа

Има доста хора, които решават, че все на тях им се случват лошите неща. Те не правят нищо, за да подобрят състоянието си и логично животът ги тласка към дъното. Депресията около тях се среща доста често, те обичат да се оплакват и да мрънкат. Когато човек общува с тях, той се "заразява" с този негативизъм. Затова в последствие този човек избягва да общуват с негативните хора и предпочита да е обграден от такива, които излъчват оптимизъм и доверие.

Негативно настроените хора постоянно са на мнение, че никой не ги цени, че нищо не могат да постигнат и че животът им постоянно протича по лош начин. Те не вярват в собствените си сили и често пъти са отчаяни. Непрекъснато се изкарват жертвата в дадени ситуации. Струва им се, че всички хора ги презират и говорят зад гърба им. А това им пречи да създават нови полезни контакти, приятелства и любовни връзки.

Хора с мислене на жертва не са щастливи. Те са в постоянен стрес да не им се случи нещо лошо, с което не могат да се справят сами.

Ако някой човек реши, че е нарочен за жертва, той редовно успява да се скара с някого, защото си въобразява, че ще го преследват и смачкат. Такъв човек е на мнение, че никой не го цени и уважава. Отстоява и налага този образ пред всички с цел да го съжалят и да му се притекат на помощ.

Може би някои от тези описания ви приляга точно. Не се притеснявайте, ако е така. Винаги може да се поправите и да опитате да преодолеете този комплекс. Променете нагласата си към живота и хората, замислете се къде грешите и ще видите, че животът ще започне отново да ви се услажда. Ето 10-те изречения, по които да познаете, че страдате от комплекса на жертвата:

1. Липсва ви каквато и да е мотивация и бързо и лесно се отказвате.

2. Понижено самочувствие и отсъстваща самоувереност.

3. Намесвате други хора да се бъркат в живота ви, за да го контролират.

4. Не вярвате в собствените си сили и възможности, които имате.

5. Често пъти решавате, че не можете да се справите сами и усилено търсите помощ

6. Постоянно се упреквате и самосъжалявате.

7. Лесно се отказвате и не довеждате нещата докрай, като постоянно търсите извинения за това

8. Имате силно негативна самооценка и не вярвате в себе си

9. Непрекъснато се самокритикувате и съмнявате в себе си, поставяте си наказания и лишения

10. Постоянно търсите вината не в себе си, а на друго място. Липсва ви анализ на грешките.

Ако сте прочели този текст и подозирате, че ще бъде полезен на някого, ще бъде страхотно да му го споделите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес