Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни, които не трябва да съхранявате дълго

13 февруари 2022, 14:40 часа

Дори и най-полезният продукт може да се превърне в отрова, ако срокът му на годност е изтекъл. Следователно не всичко за готвене може да бъде закупено за бъдеща употреба. Ето 10 храни, които е най-добре да се купуват в разумни количества и да не се съхраняват по-дълго от очакваното.

Подправки

Пикантните подправки губят свойствата си, когато срокът им на годност изтече. Чушки, куркума, подправки и сушен копър се слагат в ястия в малки количества, така че съхраняването им в големи буркани е безсмислено.

Важно е да използвате подправките в рамките на 6 месеца, максимум - 1 година. След този период те губят аромата и цвета си, тоест полезните си качества.

Кафяв ориз

Кафявият ориз, който съдържа широка гама от микроелементи, има дълъг срок на годност поради високия процент на масла. Но това не означава, че има неограничен срок на годност. Няколко опаковки ще ви бъдат достатъчни. Срокът на годност на кафявия ориз е 1,5 години.

Кафе

Ако цели кафеени зърна са били съхранявани няколко месеца в буркан, те губят вкуса и характерната си миризма.

Ако не са изпечени, срокът им на годност е 12 месеца. Ако зърната са правилно обработени, срокът на годност достига 2,5 години. Но печените зърна имат способността лесно да абсорбират влагата и миризмите, така че е важно да ги съхранявате вакуумирани.

Брашно

Брашното бързо поема влагата от въздуха, което не е добре за него. Вредителите могат да се „настанят“ в него. Паразитите снасят ларвите си както в брашно, така и в кухненски мебели и е доста трудно да се борим с тях.

Мая

Ако срокът на годност на маята е изтекъл, може да ви разочарова и тестото да не втаса. Затова се препоръчва да купувате мая, ако знаете със сигурност, че ще приготвяте ястия от тесто.

Ядки

Ядките имат висока концентрация на масла, така че могат да гранясат. Това се отразява негативно на вкуса им и е вредно за здравето. В допълнение към това, ядките могат да плесенят с незабележима плесен без вкус или мирис. Използването на ядки, заразени с гъбички, може да предизвика появата на рак. 

Бакпулвер за тесто

Бакпулверът, ако се съхранява неправилно, абсорбира влагата и губи качествата си. Освен това, в него започват да се размножават бактерии.

Сирене

Сиренето не се замразява, тъй като в него след размразяване се размножават патогенни бактерии и вкусът на продукта ще пострада.

Сосове

При отваряне на опаковката с кетчуп и майонеза срокът на годност на продукта намалява значително. Всеки ден в него ще има все повече и повече вредни микроби.

Масла

Има правила за съхранение на растително масло, които е важно да се спазват. Не трябва да влиза в контакт с въздуха, да остава на топло и на светлина. Маслата се влияят неблагоприятно от внезапни температурни промени. Правилните условия на съхранение удължават "живота" на растителното масло. След отваряне на опаковката е важно продуктът да се консумира в рамките на 30 дни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес