Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВКС направи нова промяна в присъдите на "Наглите"

01 юли 2014, 18:01 часа • 15571 прочитания

Върховният касационен съд (ВКС) частично измени присъдата по делото "Наглите", предаде БГНЕС.

ВКС измени присъдата на САС в частта й относно увеличение на наложеното наказание на Любомир Димитров с пет години лишаване от свобода, като отменя приложението на член от Наказателния кодекс, според който когато наложените наказания са от един и същ вид, съдът може да увеличи определеното общо най-тежко наказание.

Делото стигна до последната инстанция след като жалба на осъдените, които поискаха да бъдат оправдани, а прокуратурата поиска затвор за всички от групата за отвличания. Пред последната съдебна инстанция застанаха петима от осемте подсъдими за поредицата отвличания през периода 2007 - 2009 година. Софийският градски, а след това и Софийският апелативен съд, постановиха четири осъдителни и четири оправдателни присъди. На 13 март 2013 г апелативните магистрати оправдаха Ивайло Евтимов за отвличането на Борислав Атанасов, Даниел Димитров за отвличането на Георги Георгиев и Васил Маникатов. За едното отвличане като помагач апелативният съд оправда и Любомир Димитров. САС призна за невинни още Прокопи Прокопиев и Ивайло Евтимов по обвинението, че са действали в съучастие в отвличането на същите двама. Подсъдимите обаче продължаваха да имат присъди, тъй като те са осъдени на първата инстанция и за други отвличания.

Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста и Даниел Димитров - Релето получиха през април 2012 година по 18 години затвор, Любомир Димитров - Гребеца получи 15 години затвор. Тогава съдът оправда четирима от осемте в групата за отвличанията, като намери доказателства за 12 от общо 13 отвличания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес