Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три години след убийството на Яна ще стане ясна присъдата за Николай Русинов – Чеци

09 юли 2014, 07:31 часа • 10286 прочитания

Три години след убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, подсъдимият по делото за убийството на младата жена, ще чуе присъдата на съда.

На 9 юли Софийски градски съд трябва да произнесе присъдата на Николай Русинов – Чеци, подсъдим за жестокото убийство на 28-годишната Яна, която бе открита полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 година. Младата жена е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ.

Процесът срещу Чеци започна на 31 януари 2013 година. Подсъдимият беше задържан в края на април 2012 година и оттогава е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Според прокуратурата той умишлено е умъртвил Яна в съучастие с неизвестни лица.

На финала на процеса, в края на май тази година, когато се очакваше да има пледоарии на страните, съдът поиска нови експертизи, за да провери част от доказателствата, събрани до момента и определи така определи датата за заседание - 9 юли – точно три години след смъртта на момичето.

Защитата на Чеци вече поиска мярката му да бъде изменена от "задържане под стража" в по-лека, като се позоваха на дългия период, през който той е в ареста и на това, че до момента е имал изрядно процесуално поведение. Софийски градски съд отказа да измени мярката му. Съдът определи, че макар изтеклият срок на задържането му и занижения интензитет, все още има опасност от укриване, която е достатъчна за продължаване на мярката му "задържане под стража".

Според СГС изтеклият период на задържането е разумен, предвид многото следствени действия по разследването, които са извършени.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес