Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спряха издирването под развалините на хотел "Вероника", жертвите са четири

10 април 2015, 10:46 часа • 4344 прочитания

Регионалната инспекция за строителен контрол във Варна спря всички строителни и монтажни работи в района на срутения хотел "Вероника" в "Слънчев ден", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Назначена е техническа комисия, която да изготви експертна оценка за причините за инцидента. На място е направена проверка, а заседанието на комисията е насрочено за 15 април. Издирването под развалините на хотела е прекратено, след като бе открита и четвъртата жертва. Ръководителят на един от фирмите подизпълнители Георги Георгиев е задържан. Предстои съдът да определи мярката му за неотклонение.

Строителни експерти поясниха, че хотел "Вероника" е на първа линия пред морето и по закон издигането на нова сграда няма да може да се осъществи.

От Инспекцията по труда във Варна заявиха, че и четиримата работници, наети от фирмата-подизпълнител са без трудови договори. А за хотела е имало документи за реконструкция, не за разрушаване. Според предоставената информация на инспекцията по труда във Варна, възложител на строителния обект е "Международен Панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив. Строител, на който е възложено извършването на строително монтажните работи е "Планекс" ООД. От "Планекс" ООД е изискана проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани.

Знае се, че от дружеството е нает подизпълнител – "Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам на свой ред има нает друг, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника.

"На обекта работихме около 15-20 души". Това каза пред БГНЕС Стефан Ангелов, един от работниците, който е бил в сряда на смяна по време на срутването на хотел "Вероника" във Варна.

Към 17 ч. "господин Георгиев" нарежда на петима работници да влязат в хотела и да режат основите му с резачки. Единият от тях е отказал и се е отдръпнал встрани. Той е наредил на другите да влязат и да започнат да режат, като им е казал, че ако стане опасно имат 30-40 минути да избягат от обекта. След това се е качил на билото, което е над хотела и оттам също им е казал, че птичка да прелети над обекта, той ще им извика да се спасяват. В момента, когато хотелът се е срутил, "господин Георгиев" по най-бързия начин се е качил в колата си и е изчезнал от обекта.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес