Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следствието: Няма заподозрени за атентата срещу Гешев (ВИДЕО)

02 май 2023, 15:51 часа • 4857 прочитания

Няма заподозрени за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев.  Това стана ясно от брифинг от Националната следствена служба и прокуратурата по повод атентата срещу Гешев часове след като вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че вече има такива. От прокуратурата уточниха, че в българския Наказателен кодекс фигурата на заподозрян не съществува, а от следствието, че на този етап не могат да кажат, че имат заподозрени и че наличието на такива не им е известно към момента. 

Следват разпити на свидетели, изготвяне на експертизи, вероятно ще се стигне до привличане на международни експерти, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. "Факт е, че абсолютно всички осъдиха този акт. Европейската комисия също остро застана срещу този според нас терористичен акт срещу главния прокурор", каза тя и определи случилото се като  недопустимо в една държава-членка на ЕС. ОЩЕ: Лаура Кьовеши: Пожелавам на Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент

Засега Националната следствена служба няма отговор на въпроса дали взривното устройство е задействано с дрон. Говорителят на службата следовател Мариян Маринов отговори на въпрос много хора ли са знаели маршрута на Гешев, като уточни, че това се разбере в края на разследването. 

Следователят уточни, че по време на огледите са намерени много неща, които представляват различни видове материали. "Назначена е техническо-взривна експертиза, която ще даде отговори на въпросите за вида взривно вещество, взривно устройство, количеството на взрива, неговият тротилов еквивалент и евентуално произхода. Извършен е оглед и на автомобила, с който е пътувал главният прокурор. Цялата тази информация ще бъде анализирана впоследствие. Дотук приключваме с работата на терен, от тук нататък ще се работи и с оперативните служби на МВР, служби са сигурност и всички международни партньорски служби и всички, които могат да допринесат за изясняване на този случай", добави Маринов. ОЩЕ: МВР потвърди: Имало е взрив по пътя на кортежа на Иван Гешев, няма пострадали

Относно количеството тротилов еквивалент на взрива, следователят уточни, че изнесаната информация вчера е предварителна преценка, а категорично с цифри може да се говори, когато има заключение на експертизата. 

Той коментира и думите на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, че има очевидни факти на инсценировка в опита за атентат срещу Гешев. "Това е изявление на г-н Атанасов, което е една хипотеза. Разследването ще бъде обективно и всестранно и ще се изследват всички възможни версии", добави той.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес