Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Сериозен прецедент": ЕЦТП с писмо до съда, който не отне колата на Нойзи

18 септември 2024, 11:18 часа • 1154 прочитания

Решението на съда да не отнема автомобила на хванатия пиян зад волана Ивайло Цветков - Нойзи, създава "сериозен прецедент" и изпраща сигнал, че не всички са равни пред закона. Това обявиха от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) в своя позиция, след като наскоро Софийският районен съд обяви мотивите си.

Още: Съдът реши: Няма да отнемат колата на Нойзи

Казусът с Нойзи

Цветков беше хванат на Околовръстния път в София да шофира в нетрезво състояние на 17 ноември 2023 г. Дрегерът отчете 2,12 промила алкохол в кръвта, а кръвният тест е показал още по-високо число – 2,52 промила. През февруари тази година Софийска районна прокуратура внесе делото в съда, като се предвиждаше наказание от 1 до 3 години затвор. Нойзи сключи споразумение и получи 10 месеца условна присъда. Автомобилът му обаче не беше конфискуван, както изискват новите разпоредби.

След протест на прокуратурата - в началото на септември съдът обяви мотивите за решението си относно отнемането на колата. Според магистратите разпоредбата, която предвижда конфискуване на автомобила, когато водачът е заловен да шофира под въздействието на алкохол, противоречи на Конституцията като върховен закон и отнемането на превозното средство ще превърне Цветков в "изкупителна жертва за назидание на останалите членове на обществото без реален принос".

След това наблюдаващият прокурор обяви, че ще продължи да поддържа протеста, като ще добави към него допълнителни съображения.

Още: Нойзи с първи коментар след пиянското шофиране: Много ме е срам (СНИМКА)

Позицията на ЕЦТП

"Това решение създава сериозен прецедент и внася съмнение в обществото относно справедливостта и обективността на българския съд. В период, в който доверието на гражданите към институциите и най-вече към съдебната система е от ключово значение за стабилността на правовата държава, подобни решения имат сериозен потенциал да ерозират устоите на това доверие", пишат от ЕЦТП.

"Пътнотранспортният травматизъм е проблем, който изисква незабавна и строга намеса. България ежегодно губи безброй човешки животи, а много хора са тежко ранени в резултат на катастрофи, причинени от водачи, които с лека ръка са пренебрегнали закона и обществения интерес, сядайки зад волана след употреба на алкохол или други упойващи вещества. В този контекст ролята на съда е изключително важна – той трябва да бъде стожер на обществото и гарант, че законите, които представляват нашия обществен договор, ще бъдат прилагани стриктно и без компромиси.

Решенията на съда трябва да бъдат не само законосъобразни, но и справедливи. Те трябва да защитават правата на всички граждани, включително на тези, които спазват законите и се стремят към безопасност на пътя. Вашето решение, което е позволило на лице с доказана употреба на алкохол или упойващи вещества да избегне санкцията за отнемане на автомобила, изпраща обезпокоителен сигнал, че законът може да бъде прилаган различно в зависимост от социално-икономическото положение или влиянието на нарушителя", гласи още позицията.

От ЕЦТП добавят, че правото на живот и безопасност е най-висшата форма на човешки права, която "не бива да бъде поставяна под въпрос. То е основен стълб на правовата държава и не подлежи на компромиси".

"Когато съществува конфликт между правото на някого да управлява автомобила си и правото на всички останали да се движат безопасно по улиците на България, съдът трябва да защити обществения интерес и правото на живот.

Ние се обръщаме към Вас с призив да разгледате внимателно общественото отражение на решенията, които постановявате. Решенията на съда трябва да отразяват справедливостта и равенството пред закона – не само за малцина, но за всички. Време е да покажем, че законът в България е силен, справедлив и непоколебим пред всякакви опити за заобикаляне на отговорността и влиянието на корупцията", добавят от Европейския център за транспортни политики.

Още: Скандали, бой и пиянско шофиране - какво се случи в българската култура през 2023 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес