Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал: 38-годишна жена от Банкя с пожизнен ТЕЛК твърди, че е жертва на домашно насилие

18 юни 2024, 15:42 часа • 1629 прочитания

Василена Павлова от Банкя се обърна към Actualno.com със зов за помощ. 38-годишната жена твърди, че от близо 10 години е подложена на системен тормоз от членовете на своето семейство. Родителите на Василена са разведени. Майка ѝ е била счетоводителка в БДЖ, а баща ѝ работи в Агенция "Митници".

Тормозът над Василена

Според разказа на Василена, от години брат ѝ и баща ѝ я подлагат на физически и психически тормоз, възползвайки се от факта, че тя не може да работи. Павлова разказва, че е била удряна, бутана по стълбите, душена, снимана без съгласието ѝ и постоянно заплашвана от роднините си, които казват, че ще я вкарат в лудница, ако не изпълнява това, което искат от нея. Василена и брат ѝ живеят в семейната къща в Банкя. Той има проблеми с алкохола, което прави отношенията им още по-тежки, казва Василена.

Още: Над 2800 души са потърсили помощ на телефонната линия за домашно насилие

Тя твърди, че се е обърнала за помощ към всички институции - полиция, съд, известни адвокати, правозащитни организации, омбудсман, както и към представители на други медии. Въпреки че като лице, пострадало от домашно насилие, и като лице с увреждания, тя има право на безплатна правна помощ, всички са ѝ отказали съдействие с различни доводи - по нейни думи. Според Василена причините основно са две.

Първата причина, поради която никой да не иска да ѝ помогне, е, че е диагностицирана с параноидна шизофрения (наследствена) и шизоафективно разстройство депресивен тип - това твърди самата Василена. Тя е с 80% трайно намалена работоспособност и пожизнен ТЕЛК, а лечението ѝ включва редовен прием на тежки лекарства. Вторият довод, с който компетентните органи и професионалисти в страната ѝ отказват съдействие, е финансов, разказва Павлова. Тя предостави на редакцията ни десетки документи, изпращани през годините до различни адвокати и организации. От документите е видно, че правни специалисти и институции са отказали да ѝ помогнат, понеже не предоставят безплатна правна помощ или са обявили заплащане на такса, която е непосилна за Василена. Някои са отказали подкрепа и с аргумента, че оплакванията ѝ са с "изтекла давност".

Снимка: iStock

Образована, но без възможност да работи

Василена Павлова е бакалавър "Връзки с обществеността" към Факултета по журналистика на СУ, магистър по "Културология" към Философския факултет, програма "Изкуства и съвременност - XX-и и XXI-ви век". Приета е за редовна докторантура в кино института във ВГИК в Москва, но поради здравословни и финансови причини прекъсва обучението си и се прибира в България. Работила е като преводач от и на английски, немски и руски език в отдела по "Връзки с обществеността" в "Железопътна инфраструктура" към БДЖ. Работният ѝ стаж е 4 години, но трябва да е минимум 5, за да има право на пенсия. Затова Василена живее от социални помощи и по думите ѝ покрива домашните сметки сама и чрез финансова помощ от нейни приятели.

Василена търси помощ и твърди, че животът ѝ става все по-непоносим и ще завърши или в психиатрията, или с фатален край. Тя заяви пред Actualno.com, че може да докаже всяка своя дума с документи и свидетели, и разбира, че всички я смятат за луда, но не иска да спира да се бори, защото се страхува.

Actualno.com призовава компетентните институции да проверят случая на Василена Павлова от Банкя и да предприемат съответните мерки. Лесно ще се свържат с нея - данните ѝ ще открият в жалбите, които е пускала през годините. Екипът ни ще следи какво се случва с Василена и дали институциите ще се задействат, преди да е станало късно.

Още: Гладна и без лекарства: Съседи твърдят, че болна жена е държана под ключ

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес