Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Контрабандата на цигари у нас спада, но фалшификатите на известни марки нарастват

28 октомври 2020, 12:55 часа • 9856 прочитания

Резултатите от първите две тримесечия на 2020 г. от изследването на празните опаковки от цигари относно нивата на незаконна търговия, което се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“*, потвърждават досегашната положителна тенденция на нисък дял на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар.

Въпреки усложнената обстановка през 2020 г., събирането на празните опаковки през 1-во тримесечие на 2020 г. бе извършено непосредствено преди настъпване на епидемичната обстановка, а за 2-ро тримесечие - с известно забавяне, но е осигурена съпоставимост с периодите от предходните години. Компаниите от „Инициативата“ съумяват да запазят и тази година регулярността на традиционното изследване, което започва да се провежда от 2007 г. и не е прекъсвало оттогава до днес.

Отчетените нива и през двете тримесечия на 2020 г. са по-ниски спрямо нивата от края на миналата година: за 1-вото тримесечие на 2020 г. е 1,8%, за 2-рото тримесечие е 2,6%, при 3.1% за последното тримесечие на 2019 г. С тези данни за полугодието на тази година се бележи като цяло много нисък дял на непредназначените за българския пазар цигари, което допринася за оптимална събираемост на приходите от акциз в бюджета.

Независимо от устойчиво ниския дял на цигари без български акцизен бандерол на пазара, има няколко тенденции, които остават налице на пазара. Фалшификатите на известни международни марки, макар и минимално, имат растеж. Както и в предишните вълни от проучването, отново сред празните опаковки се появяват непознати и неизвестни марки от типа illicit whites, които дават индикация за съществуващи канали, които променят предлаганите разновидности.

Резултати показват, че в основната извадка от 20 града има градове с нулево ниво на потребление на незаконни цигари – Асеновград и Велико Търново през двете тримесечия, а Шумен - през 1-во тримесечие на тази година. Градовете Пазарджик и Добрич, обаче, са с данни, които ги поставят в топ градовете с най-високо незаконно потребление, което заслужава внимание от страна на контролните органи, се посочва в проучването.

В допълнение градовете, в които се проследяват нивата извън основната извадка, заслужава да се отбележи, че делът на незаконни цигари в Свиленград е доста динамичен във времето и към настоящия момент не може да се оформи ясна тенденция, тъй като през 1-во тримесечие нивото е било сравнително ниско – 5%, но през 2-ро тримесечие много по-високо – 23%.

Компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“ вярват, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни резултати, включително и в усложнената епидемична обстановка, с което успешно се защитават приходите в бюджета. Поддържането занапред на постигнатите ниски нива на нелегалната търговия заедно с осигуряване на предвидимост в регулаторната среда са ключови за стабилността на пазара и събираемостта на приходите.

Инициативата за борба с незаконната търговия“стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности.

Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от „Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари”и се осъществява ежегодно за последните 10 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България. 

Вдопълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за всеки от тях. В резултат на диалога между компаниите, Министерството на финансите и Агенция Митници се планират и допълнителни съвместни инициативи, свързани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес