Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пострадалият от волтова дъга младеж продължава да е в тежко състояние

25 април 2017, 07:55 часа • 1831 прочитания

Състоянието на ударения от волтова дъга 14-годишен Даниел продължава да е тежко, но той е прекарал спокойно нощта. Това съобщи доц. Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия.

По думите му дневно се вливат няколко литра плазма, но такова количество е нужно, за да може Даниел да се пребори с изгарянията. Той има нужда от кръв, като в кръвния център във варненската болница „Света Анна” вече е дарена много кръв. Доц. Въжаров добави пред Нова телевизия, че лекарите правят всичко възможно, за да спасят Даниел.

Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма. Разстояние от 2 м. и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота. Кога точно ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от това кога протягаш ръка към контактната мрежа. Експертът пояснява, че детето е извадило огромен късмет, тъй като се е получила ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива. Съществуват още две възможности: дъгата да го „прикове“ върху металната повърхност на локомотива и момчето да стане на въглен на мига или да се скъса контактната мрежа и проводникът с протичащия по него ток да падне върху детето и отново да го изпепели.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес