Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР проверява за грешка пробите за наркотици на Георги Семерджиев

25 април 2023, 14:46 часа • 2502 прочитания

Министерството на вътрешните работи прави проверка, за да установи дали не са допуснати грешки при вземането на проби от кръвта на Георги Семерджиев. Той бе осъден на 20 г. затвор за това, че е предизвикал катастрофата на столичния бул. "Черни връх" миналото лято, при която загинаха две млади жени.

"Оказа се, че има интересна ситуция по повод пробите, които са взимани, за употреба на наркотични вещества. Тази ситуация най-вероятно е извън системата на МВР, но много внимателно я проверявам. Ако има виновни, ще бъдат наказани", заяви днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, преди да отлети за визита в Турция.

В съдебната фаза стана ясно, че съдебнохимическата и токсикохимичната експертиза си противоречат по въпроса дали подсъдимият е шофирал след употреба на наркотици. Вещите лица свидетелстваха, че пробите са съхранявани неправилно и са доставени при тях замразени.

Информацията, че Семерджиев е шофирал с метамфетамин в кръвта, беше съобщена чак на 15 юли - 10 дни след инцидента, пише "Сега". Тогава стана ясно, че кръвната проба е взета 48 часа след катастрофата с разрешение на съда. Пак имаше противоречие при изследванията, като в Александровска болница следи от наркотици не бяха открити, а метамфетаминът бе установен при задължителната контролна проба, направена в Института по криминалистика и криминология на МВР.

Миналия петък Семерджиев получи общо 20 г. затвор по 5 обвинения. Прокуратурата настояваше за над 22 г. зад решетките. Присъдата на Софийския градски съд подлежи на обжалване.

ОЩЕ: Следствието обвини парламента, че присъдата на Семерджиев не е максималната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес