Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР: Двойно повече производства за купуване на гласове, ГЕРБ е лидер по сигнали за корпоративен вот

03 април 2023, 12:28 часа • 2091 прочитания

Двойно повече досъдебни производства - 143 - са били образувани по сигнали за купуване на гласове на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това обявиха от МВР на пресконференция в понеделник, 3 април. 

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев назова и партия ГЕРБ като лидер по сигнали за корпоративен вот, като направи уточнение, че той трудно може да се докаже.

"Успяхме да се справим със задачата да осигурим сигурност на избирателите, да дадем възможност на гражданите да упражнят правото си на вот. Без сериозни инциденти премина изборният ден. Потенциални проблеми посочихме още преди това и те се реализираха. Стана ясно, че с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите да се манипулира вотът – станахме свидетели на това. Изпълнихме обещанието си да противодействаме успешно. Производствата по тези избори са 2 пъти повече спрямо предходните. Не позволихме тези практики да повлияят съществено на резултатите", коментира Демерджиев.

"Често в листите се включват лица, познати на полицията за купуване на гласове. И сега имаше такива. Апелирам политическите партии внимателно и прецизно да проверяват тези хора. Защото така хора получават имунитет да извършват тази дейност, без ние да можем да противодействаме", добави още той.

На въпрос кои партии са били най-активни относно осигуряване на корпоративен и купен вот, министърът отвърна: "Корпоративният вот много по-трудно се установява. Свършихме много работа, имаме производства и проверки. Основно сигналите по линия на корпоративния вот касаят политическа партия ГЕРБ. Имаше няколко такива случая".

"Отговорност на прокуратурата е да действа с процесуално-следствени действия. Ние докладваме на прокуратурата, а нейна е задачата да набележи всички действия, които да доведет до успех. Следете внимателно за такива случаи, когато са намесени партийни функционери. Става въпрос за партии, които традиционно привличат внимание по време на изборния процес – основно са две политически партии", допълни Демерджиев.

Главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров обяви, че са били образувани 143 досъдебни производства – почти двойно повече от изборите през октомври 2022 г. Има над 800 явни сигнала, като по тях работи МВР, и около 500 оперативни. 2100 предупредителни протокола бяха направени от полицията – цифрата се доближава до тази от предходните избори, допълни той.

От 143 досъдебни производства около 30 са бързи. Отделно, задържаните лица по тях са 126 - в сравнение с 90 от предходните избори. "В рисковите секции, където беше създадена строга организация, не беше допуснато масово купуване на гласове", заяви Тодоров.

Активната работа по завършване на преписки по сигнали продължава и към настоящия момент.

Демерджиев обяви още за хибридните атаки от миналата седмица - т.е. фалшивите бомбени заплахи, че МВР не е позволила на непълнолетни лица да повлияят на избирателната активност. Тя е малко по-висока от предишните избори. "Мисля, че се справихме успешно с тази задача", смята министърът.

Той обяви, че в началото на следващата седмица, дори да има бомбени заплахи, няма да се стига до затваряне на училища - "този проблем остава в миналото, съвсем по друг начин ще се действа по новия ни протокол".

ОЩЕ: При 95.89% обработени протоколи: ГЕРБ печели изборите, "Възраждане" - трети

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес