Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Менда Стоянова твърди, че е лъжа, че е подкрепила хазартния бизнес на Божков със закон. Дали?

03 февруари 2022, 13:00 часа • 11617 прочитания

И бившия депутат от ГЕРБ Менда Стоянова бе разпитана в ГД "Национална полиция" по повод златните кюлчета и пачките банкноти на снимките от спалнята на Бойко Борисов.  Миналата седмица бе разпитан и Владислав Горанов, финансов министър в две правителства на ГЕРБ.

"Поводът е Божков, така мисля", каза Стоянова, като подчерта, че "Божков никога не е казвал, че е давал пари на мен". След това тя уточни, че може би всички, цитирани в сигнала на БОЕЦ, са привикани.

"Пиар, тъй като вие сте тука след като някой ви се е обадил, не може всеки ден да сте тука или да търсите или да реализирате пиара на министъра на вътрешните работи" - така каза за журналистите Стоянова. Тя заяви, че не знае какъв е поводът да бъде търсена от полицията. 

"По подобен сигнал съм давала обяснения точно преди една година в прокуратурата. В този сигнал аз съм цитирана, че съм внесла законодателни промени, които са облагодетелствали г-н Божков. Това е абсолютна лъжа, която всички вие, ако наистина сте журналисти и желаете да направите проверка и разследване, може да комуникирате на сайта на Народното събрание, където са всички законопроекти, всички предложения на народните представители, стенограмите от тяхното разглеждане и гласуването в зала. Аз съм направила законодателна инициатива, с която съм добавила въпросната лотария, пропусната в предходния текст на закона, за облагане с 20% върху залозите. Тази законодателна инициатива всъщност е в полза на бюджета, а не в полза на Божков или на някой друг офлайн оператор. Текстовете, по които се облага офлайн хазарта са много стари, те са още от преди 2013 г. и винаги са си били такива. В 2013 г. в края, по едно предложение на г-н Кадиев се променя текста и там, в това предложение беше изпусната лотарията. На практика през цялата 2014 г. лотарията беше извън облагане по Закона за хазарта. С моето предложение, в края на 2014-а, когато аз станах шеф на бюджетната комисия и когато това е в моите задължения, аз внасям предложение, което единствено и само допълва в изброените хазартни игри лотарията, която беше изпусната и от 2015 г. лотарията се облага с 20% върху залозите. 

Внесла ли е Стоянова законодателни промени, които облагодетелстват Васил Божков?

На 8 май, 2020 година, Божков изпрати до медиите няколко стенограми от Народното събрание. Те касаеха темата с данъчното облагане върху хазарта.

Една от официалните причини за скандала с хазартния бизнес на Божков е каква държавна такса е плащал този бизнес. В законодателството ни по онова време имаше две възможности – или процент върху оборота (стойността на направените залози) на съответната компания (15%), или процент върху получените такси и комисионни (20 на сто). Кой режим се прилага, зависи от вида на хазартния бизнес.

Какво е предложението на Менда Стоянова от 2014 година – самата тя казва сега, че е лотариите да се облагат с 20% върху залозите. В предложението ѝ е записано следното: в чл. 30, ал. 3 след думите "хазартни игри" – "се добавя "лотарийни игри".

Въпросният член от Закона за хазарта регулира точно данъчното облагане. Триковото е, че в него на два пъти се споменава словосъчетанието "хазартни игри". Първият път то касае облагането върху стойността на направените залози т.е. по-големия данък. Вторият път е в края на текста и касае по-малкото облагане – 20%, но само върху такси и комисионни. От написаното в законопроекта на Стоянова заключението е, че тя предлага лотариите да се облагат с 15% върху оборота им (стойността на залозите), но сега говори за 20%, което касае по-малко данъчно облагане, тъй като е само върху такси и комисионни (реално това е облагане само на печалбата, не на целия оборот). Неволен лапсус от страна на Стоянова или нещо друго - само Стоянова знае. ТЕКСТЪТ НА ЗАКОНА ВИЖТЕ ТУК!

Actualno.com прилага две излъчвания на живо от разговора на журналистите с Менда Стоянова по темата. И в двата записа тя казва: "(...) за облагане с 20% върху залозите": ТУК и ТУК!

И още

"БОЕЦ могат да си твърдят всичко, всеки един може да напише сигнал  и в него да упомене името на този или на онзи, да напише каквото реши и службите започват да се занимават с това. За мен е странно, че аз този въпрос съм го изяснила миналата година, мисля, че януари-февруари пред прокуратурата, повдигнат от БОЕЦ. И сега същата тази институция и МВР повдигат този въпрос. Така че институция върху институция. Пиар, тъй като вие сте тука след като някой ви се е обадил, не може всеки ден да сте тука или да търсите или да реализирате пиара на министъра на вътрешните работи", каза още Стоянова. 

Припомняме, че миналата година Стоянова съобщи, че напуска политиката, защото ГЕРБ има нужда от млади хора. Изявлението дойде, след като избягалият в Дубай Васил Божков обвини нея, финансовия министър Владислав Горанов и Бойко Борисов, че години наред е бил изнудван и е платил 67 милиона лева рекет, за да работи лотарийният му бизнес.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес