Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фрапиращи проблеми на електронното правосъдие сочат адвокати, искат спешни мерки от ВСС

20 юли 2020, 13:00 часа • 5128 прочитания

Фрапиращи проблеми с електронното правосъдие посочиха адвокатите от СНЦОП „ЕЛЕКТРОННА НАЦИОНАЛНА АДВОКАТСКА ПЛАТФОРМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО“ /ЕНАПС/ в отворено писмо до медиите и ВСС. Те обобщават над 15 конкретни проблеми, които срещат в работата си през последните 4 месеца на извънредно положение и 5 прости решения за справяне с тях, които са входирани във ВСС. Цялото отворено писмо можете да видите тук.

Утре, 21 юли, предстои заседание на Съдийската колегия на ВСС, на която проблемите с електронното правосъдие по време на извънредната епидемична обстановка, която беше удължена до края на месец юли, ще бъдат обсъдени.

Проблемите и най-общо са свързани с недобре работещата система. Например, оказва се, че Софийският районен съд, най-големият в страната, не е включен към портала. Не са присъединени към ЕПЕП и важни административни съдилища–ВАС, АССГ, АССО, Административен съд – Благоевград и Административен съд – Смолян. Електронните досиета в него, в голямата си част са празни, а достъпът до тях - включително през почивните дни, е много бавен, алармират адвокатите. В същото време много съдебни състави не изпращат протоколи по електронна поща - за това изискват подадена молба и заплатена такса. От 184 съдилища в страната едва 19 са регистрирани в Системата за електронно изпращане и връчване на призовки от ДАЕУ. Освен това има случаи на игнорирани от съда, изпратени по електронен път, подписани с КЕП, жалби, искови молби и отговори, предупреждават адвокатите.  Още от проблемите на електронното правосъдие можете да научите в писмото им.

"Извънредната епидемична обстановка в страната е удължена до края на месец юли 2020 г., но последните резултати за развитието на пандемията сочат, че заболеваемостта нараства. Считаме, че това налага бързи мерки от страна на съда и ВСС, за да се осигури нормалната работа. От 2006 г. гражданите и техните правозащитници очакват въвеждането на електронно правосъдие, но времето на отлагане и оправдания, на неясни решения, на създаването на нови и нови комисии, работни групи,и др., които не водят до решаване на проблемите,и до осигуряване на нормалната работа на съда, е безусловно отминало. Скоро ще изтекат 3 години от мандата на този състав на Висшия съдебен съвет /ВСС/, през което време адвокатите и обществото ставаме често свидетели на грозни, и уронващи името на съдебната власт дебати между членовете на ВСС, които с нищо не са допринесли за реален напредък в електронното правосъдие, с което да се гарантира стабилност на правораздаването, и независимост от външни фактори, включително пандемии като настоящата. Това не трябва да се допуска отново, а ние не виждаме ВСС да работи бързо и усърдно за наваксване на годините пропуснато време! Във Вашия мандат беше отложено влизането в сила на два ключови текста от ЗСВ /чл.360ж и чл.360з от закона/, които касаят електронното правосъдие и достъпа до пълното електронно досие на електронните дела от лицата, които имат право. Периодът на последното отлагане изтича, тъй като към 01.01.2021 г. гражданите и адвокатите следва да разполагат с отдалечен, непрекъснат,и безплатен достъп по електронен път до електронните дела, както и технологии,и средства за достъп до електронните дела в помещенията, където се намират администрациите им."

"Молим да вземете предвид, че адвокатската общност, която е гарант за защитата на правата и интересите на гражданите на тази държава,се нуждае от ясни отговори за: СПЕШНОТО ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОННО ПРАВОСЪДИЕ в неговата пълнота и както е предвидено в Закона за съдебната власт; УСТАНОВЯВАНЕ НА АДЕКВАТНА ОРГАНИЗАЦИЯ, при която ще функционират съдилищата в условията на продължаваща епидемична обстановка.", призовават адвокатите от ЕНАПС.

Адвокатите предлагат и решения е 5 стъпки, с които бързо биха могли да се преодолеят основните спънки в работата на електронното правосъдие.

"Считаме, че бихте могли да обсъдите и приложите някои от мерките,приети в Република Италия, а в по-дългосрочен план да изготвите и изразите становище по реда на чл. 30, ал. 2, т. 13 от ЗСВ до МС и НС за приемането на съответни промени в процесуалните закони, които да позволят непрекъснато съдопроизводство, независимо от епидемични и други извънредни условия. Ето част от мерките:

1. Разпоредено е по делата предоставяне на възможността за предварително уговаряне на срещи за достъп до услуги по телефон, или по електронен път, като се внимава часовете за работа да са на интервали и в точно определен час, така че да се вземат всички възможни мерки с цел избягване струпване на хора.Тук следва да отбележим, че някои съдебни състави в СРС провеждат разпит на вещи лица по допуснати експертизи по телефон, което показва нарастналата необходимост от използване на съвременните средства за подпомагане на съдопроизводството;

2. Осигурено е приемането на обвързващи указания за определяне и осъществяване на изслушвания или на заседания, включително евентуални заседания при закрити врата от съответните съдилища.Това е направено от орган, който се доближава до ВСС –считаме, че следва да прецените възможността, която ЗСВ Ви дава за приемане на подзаконови нормативни актове. Тук разбира се става въпрос за правила за техническото и организационно осигуряване на заседанията, а не за подмяна на процесуални права в ущърба на правата на гражданите. Следва да имате предвид, че някои съдебни състави злоупотребяват с епидемичната обстановка и си позволяват своеволия в съдебните зали, защото на практика публичността на заседанията е ограничена;

3. Взето е решение за изготвяне на прогноза за провеждане на заседания, които не изискват присъствието на други лица, освен защитниците на страните, или на изслушвания и заседания, които не изискват присъствието на други лица, освен представители на администрациите, чрез свързване от дистанция, по начини, подходящи за запазване на правата и ефективното участие в изслушвания, заседания, или събрание на палатата, като се използват и информационни системи, поставени от трети лица, или по всякакъв друг начин който, чрез изготвяне на Протокол, позволява ефективното участие на заинтересуваните лица.Мястото, от което ще се свързват съдиите и квалифицираните лица, се счита за заседателна зала. Решенията, заповедите, постановленията, присъдите и всякакви други процесуални актове и процедури по контрол, могат да бъдат взимани чрез документи, изпращани и подписвани по електронен път, независимо от действащите разпоредби.

4.Взето е решение по пенсионни спорове/бързи производства/, определени за разглеждане в открити заседания пред съдия да бъдат решавани без устна дискусия, на базата на депозираните документи, освен в случаите на изрична молба, представена от една от страните по устния спор, като молбата трябва да бъде представена от ищеца до всички страни,и депозирана поне десет дни преди датата на заседанието. Страните имат правото да представят кратки бележки и документи до пет дни преди датата на спора. Съдията незабавно се произнася, като изпраща съобщение до страните чрез подходящо устройство по сертифицирана електронна поща, съдържащо решението. Съдията има право да вземе решение в опростена форма. Решението се депозира в деловодството до петнадесет дни от произнасянето му. В заседателната зала съдията взима решение и ако е нужно се възползва от отдалечено свързване. Мястото, от което съдиите и квалифицираните лица се свързват, се счита за заседателна зала. Решенията, заповедите, постановленията и всичките други актове могат да бъдат вземани чрез документи,и подписани по електронен път въпреки действащите нормативни актове.

5. Взето е решение за установяване на техническите и оперативни правила по приемане на информационни технологии и комуникативни системи в действията по дела, които влизат в сила от деня, следващ обнародването им в Държавен вестник. Изслушванията и заседанията могат да бъдат водени по електронен път, въпреки действащите законови разпоредби, по техническите начини, както е определено. Считаме, че ВСС има възможност да изготви, приеме и публикува Наредба, с която да установи техническите и оперативни правила за използването на електронна комуникация в работата на съда."

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес