Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш министър: Действията на МВР за сараите са неадекватни, скандалът можеше да се реши за час

02 септември 2024, 08:07 часа • 1313 прочитания

Действията на МВР за сараите са абсолютно неадекватни. Тук не става въпрос за гражданско-правен спор между две лица, това е политически спор между две крила на една партия, която засяга много сериозно държавата и който е един от начините да се намали избирателната активност. Това каза бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в сутрешния блок на бТВ. 

Скандалът е можел да бъде решен за 1 час

"Скандалът със сараите можеше да бъде решен в рамките на един час. Тези лица, които са влезли в "Бояна" се задържат за 24 часа. Вие видяхте, има вече образувано досъдебно производство в прокуратурата и прокуратурата си е определила срок от 1 месец", посочи Йорданов. 

Той уточни, че престъплението самоуправство не се интересува от факта кой е собственик на имота, по отношение на който е извършено самоуправството. "Никой не знае тези имоти като имоти на Папазов. Ние 20 години говорим за сараите на Ахмед Доган", добави бившият вътрешен министър. 

"В един момент се появява бивш министър, който е бил министър във времето, в което управлява ДПС, и някъде зад кулисите казва: Я, тоя да ми напусне имота. Тези момчета, които са били изпратени, не знам какви са, счетоводители ли са, поети ли са, да се задържат за 24 часа, след това да се разпитат наемателя и хазяина", коментира Йорданов. ОЩЕ: Сараите на Доган са пропити с ДПС: Илхан Кючюк обясни за какво се борят

Полицията е реагирала адекватно

От своя страна криминалистът Иван Савов смята, че в тази ситуация не може да  коментирам кого е трябвало да блъскат, кого е трябвало да изгонят. "Фактът, че застанаха като буфер, беше най-адекватното нещо, което можеха да направят", смята Савов. 

Той се съгласи също, че в самото начало е можела да се прекрати цялата история, но според него липсва самоувереност.

"Последните години една от характеристиките на действията на полицията е, че те стават все по-плахи. Първата причина е свързана с кадровия подбор на ръководните кадри на средно ниво, които би следвало да взимат тежките решения. За съжаление моите лични наблюдения са такива, че купешките На второ място благодарение на постоянния медиен натиск на МВР, доста от служителите предпочитат да са пасивни, дори когато имат идея какво да правят и как да постъпят", смята криминалистът. 

Защо са сложили жени полицаи на предна линия?

Емануил Йорданов коментира и защо жени - полицаи са били най-отпред в кордона при сараите на Доган. Той се пошегува, че жените са сложени, за разсейвне. 

"Нормално е агресията към едни такива млади жени да не бъде в такива големи граници", смята той. ОЩЕ: НСО вече пази Ахмед Доган

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес