Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Батко" пак е невинен според съда

19 октомври 2015, 18:00 часа • 5744 прочитания

Бившият директор на Пътния фонд Веселин Георгиев отново чу оправдателна присъда от Софийски градски съд. Тя бе произнесена по второто дело срещу него за престъпления по служба с цел облага, предаде БГНЕС.

По това дело прокуратурата поиска да му бъде наложено наказаниe от съда 3-годишна условна присъда с 5 годишен изпитателен срок.

Пред съда Георгиев отговаряше за престъпление по служба за близо 100 000 лева от сключени договори с 5 юридически лица. Те са сключени през 2006 г. докато е бил шеф на Изпълнителна агенция „Пътища“. Софийски градски съд обаче прецени, че той имал правомощия да сключи тези договори. Съдия Пенка Велинова отмени и мярката му за неотклонение по това дело - парична гаранция от 5000 лв.

Историята

На 30 април Софийският градски съд оправда Веселин Георгиев по делото "Батко".

На 28 април прокуратурата поиска 5 г. затвор за Георгиев. Сега, 7 години след скандала, който се разрази през 2008 година, съдът определи Георгиев за невинен.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 година Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е одобрил сключването на договори за обществени поръчки за десетки милиони между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. Прокурор Ваня Илиева посочи, че по принцип около 7 години е размерът, който при превес на отегчаващите вината обстоятелства би поискала в една друга ситуация, ако не се дължеше според нея компенсация за забавено правосъдие. Заради това сама поиска наказание от 5 години.

Адвокатът на Георгиев Пламен Ялнъзов подчерта, че Георгиев не е извършил твърдяното от прокуратурата престъпление и поиска от съда оправдателна присъда. Невинен съм, моля да постановите справедливо решение, каза в последната си дума пред съдия Петя Крънчева и самият Георгиев.

Петя Крънчева на практика е третият съдия от съда, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, но когато то беше на финала си, Колев оглави Върховния административен съд и делото трябваше да започне отново. След това делото беше дадено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения". До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така делото беше поето от председателя на наказателното отделение и зам.-председател на съда Петя Крънчева. Крънчева вече подаде оставка, след като беше част от ръководството на СГС заедно с Владимир Янева, която е обвинена по делото "Червеи". А доклад на ВСС показа какво се е случвало при Крънчева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес