Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 години от атентата на летище "Сарафово"

18 юли 2022, 12:39 часа • 1531 прочитания

На днешния ден се навършват 10 години от атентата на летище "Сарафово".

18 юли 2012 г. ще остане в историята като жесток спомен за хиляди. На този ден автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.  Загинаха петима израелски и един български гражданин. При инцидента бяха ранени близо 40 души.

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти. Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

През юни тази година и на втора инстанция (Апелативен специализиран наказателен съд) заподозрените за атентата на летище "Сарафово" от 2012 година получиха ефективни доживотни присъди.

Правителствената пресслужба разпространи кратко изявление във връзка с терористичния акт на летище Сарафово, който се случи преди 10 години на днешния ден.

"Почитаме паметта на невинните жертви. Оставаме непримирими към насилието, омразата и посегателствата върху живота на невинни граждани. Тероризмът няма оправдание. В борбата срещу него, обединени от нашите приятелски отношения, продължаваме да развиваме ползотворно сътрудничество с израелската страна в интерес на просперитета на нашите два народа", заявиха от Министерски съвет.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес