Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

SETI не откри извънземните

11 декември 2015, 09:32 часа • 11337 прочитания

Необичайната звезда KIC 8462852 хвърли в недоумение астрономите със загадъчно снижаване на яркостта, което накара някои астрономи да смятат, че около звездата може да се намира масивна космическа структура, построена от извънземна цивилизация.

За да оценят вероятността от такова развитие на събитията, учените са провели търсене на къси лазерни импулси, идващи от тази далечна звезда, но не са открили нищо, става ясно от нова научна работа.

"Хипотезата за мегаструктурите, построени от извънземни цивилизации около звездата KIC 8462852, не се потвърди", казва Дъглас Вакоч, президент на SETI International и един от авторите на новото изследване. - Не открихме присъствие на "напреднала" цивилизация край тази звезда, осъществяваща умишлено предаване на лазерни сигнали в посока към Земята", допълва той.

В продължение на шест нощи между 29 октомври и 28 ноември 2015 година учените са осъществявали търсене на импулси с продължителност до една милиардна от секундата с 0,5-метровия телескоп рефлектор Нютон, монтиран на Оптичната обсерватория SETI в Бокет, Панама.

Този сравнително малък телескоп използва уникален метод за откриване с повишената си чувствителност към пулсиращи сигнали. Ако хипотетична извънземна цивилизация е осъществила умишлено предаване на лазерни импулси в оптичния диапазон, то тази обсерватория би могла да ги улови.

Сега като основна причина за снижаване на яркостта на звездата KIC 8462852 учените назовават облак от отломки на комети, движещи се около звездата по елиптична орбита със значителен ексцентрицитет.

Изследването е публикувано в сп. Astrophysical Journal Letters.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес