Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От НАСА обявиха кога ще летят до Марс (ВИДЕО)

27 ноември 2018, 07:45 часа • 4505 прочитания

Пилотираният полет на Марс най-вероятно ще стане факт през 30-те години на XXI век, след като бъде създадена необходимата инфраструктура за подобна експедиция. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн след кацането на автоматичната станция Mars InSight на Червената планета.

"Вероятно, полетът на Марс ще бъде възможен през 30-те години на XXI век и това би било доста амбициозен срок. Първо ще отидем на Луната и този пункт е посочен като първостепенен в политическата директива, одобрена от американския президент. Трябва да създадем устойчива структура за достъп в космоса с участието на хора и автоматични устройства, за да достигнем Луната и за да кацнем на нейната повърхност“, отбеляза той.

"След като постигнем това ще пристъпим към създаването на международно коалиция, за да осигурим устойчив достъп до повърхността на Луната. В момента правим оценка на техническите решения, свързани с полетите, а също така въздействието им върху човешката физиология“, заяви Джим Брайдънстайн.

Снощи автоматичната станция Mars InSight кацна на Марс. Нейната мисия ще продължи 24 месеца и има за цел да проучи дълбочинните слоеве на планетата.

Апаратът кацна на платото Елизия в 21.54 часа българско време. Mars InSight предаде първото изображение от повърхността на Червената планета. На екрана се виждат фини частички марсианска прах.

Платото Елизия е разположено на 4 градуса северно от екватора на планетата. То е избрано, защото представлява равнинен район. Там са разположени вулкани, а също така съществуват и дълбоки падини.

Този район е интересен и от гледна точка на това, че там може би е имало вода, обясниха от НАСА.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес