Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бактерии ще произвеждат храна за космонавтите

30 ноември 2015, 11:06 часа • 7468 прочитания

Учените планират да изпитат на орбита генномодифицирани бактерии, които изработват захар, в качеството на автономен източник на храна за бъдещите космически полети, съобщава New Scientist.

Микроорганизмите ще бъдат изпратени на орбита с немския спътник Eu: CROPIS през 2017 година, за да проверят доколко добре те ще понесат старта, космическата радиация и понижената гравитация. Спътникът ще прекара половин година на орбита, като се движи със скорост, достатъчна за имитация на марсианската гравитация.

Освен това бактериите дори ще се изпитват в режим на лунна гравитация и безтегловност (за проверка дали могат да оцеляват на Луната и на космически станции).

В основата на тестваната система е планктонът Anabaena: тези организми изработват захар от въглероден диоксид, вода и слънчева светлина (чрез фотосинтеза). Екипът на Лин Ротшилд от Изследователския център "Еймс" е изменил гените на Anabaena по такъв начин, че планктонът да захранва със захари други генномодифицирани бактерии, които на свой ред ще станат суровина за храна, гориво и лекарства.

На борда на спътника микробите Bacillus subtilis ще превръщат захарозата от Anabaena в червен пигмент. Специален датчик ще фиксира измененията на цвета, което ще показва доколко добре планктонът функционира в космически условия.

Подобна проверка на Земята е невъзможна, тъй като спътникът ще изгори в атмосферата. Ротшилд най-много се опасява, че спорите на Anabaena няма да прораснат след рехидрацията на борда на спътника.

В рамките на проекта Eu: CROPIS ще бъдат проведени и други експерименти. Немският екип начело с Йенс Хауслаге ще отглежда домати, за които тор ще изработват бактерии и водорасли от изкуствена урина.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес