Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не дължим данъци: "Лукойл" си извади удостоверение от НАП

03 ноември 2023, 17:59 часа • 22429 прочитания

"Лукойл Нефтохим" публикува удостоверние от НАП, че не дължи данъци към 27.10.23 година. Компанията публикува удостоверението в корпоративния си сайт.

Нищо ли не дължи?

Удостовернието е издадено на основание чл. 87, ал. 6 от ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс). Текстът на закона гласи: "Органът по приходите издава удостоверение за наличието или липсата на задължения по искане на задълженото лице или въз основа на акт на съда в 7-дневен срок от постъпването на искането или на акта. В удостоверението се отбелязва и отговорността за чужди задължения. В удостоверението не се отбелязват задължения по невлезли в сила актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени задължения".

След разговор на Actualno.com с експерти данъчен инспектор и счетоводител, контекстът на съобщението е следният:

На първо място това означава, че документът обикновено се вади, за да се удостовери, че нямаш дължими осигуровки - например ако трябва да си осигуриш банкови гаранции. Дали случаят е такъв знае компанията - това не е официално уточнено.

Освен това, удостоверението изрично покрива всякакви изискуеми задължения, които са окончателно установени - включително корпоративен данък и данъка за свръхпечалба. Тоест, ако има ревизионен акт или ревизионни актове, но те се обжалват пред съда и още няма окончателно съдебно решение (да речем спори се дали отчетена официално загуба всъщност представлява опит да се спестят данъци), в това удостоверние няма да бъдат вписани тези евентуални задължения - трябва да бъдат окончателно установени с всички възможни влезли в сила решения.

Припомняме, че в седмицата точно преди местните избори "Лукойл" влезе на фокус в голямата политика в България - със заплаха да ѝ бъде отнета дерогацията за руски петрол, като това беше обяснено като мярка да си плати данъците: Притискаме "Лукойл" с дерогацията, за да вземем милиарди данъци: Говори Пеевски (ВИДЕО) Компанията реагира, като обяви, че не дължи нищо: „Лукойл Нефтохим" заплаши със съд заради данъците

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес