Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу SpaceX на Илон Мъск

25 август 2023, 07:18 часа • 6820 прочитания

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу компанията SpaceX на милиардера Илон Мъск за дискриминация срещу бежанци при наемане на работа, съобщават от пресслужбата на министерството.

В съдебния иск се твърди, че поне от септември 2018 г. до май 2022 г. SpaceX редовно е отказвала на бежанци и получили убежище възможност да кандидатстват в компанията като заради статута им дори не е разглеждала молбите им. Това се явява нарушение на закона за имиграцията и гражданството, се отбелязва в прессъобщението.

Също така SpaceX е посочвала невярно в своите обяви за работа, че само притежатели на зелена карта и граждани на САЩ могат да работят за компанията, обосновавайки се с федералните закони.

ОЩЕ: Мъск обвини Фейсбук в манипулации заради журналистическо разследване за проверителите на факти

„Нашето разследване установи, че SpaceX не е разгледала или наела справедливо лица, получили убежище и бежанци поради техния статут на гражданство, и е наложила нещо, което се равнява на забрана за наемането им, независимо от тяхната квалификация, в нарушение на федералния закон“, заяви помощникът на главният прокурор Кристен Кларк.

ОЩЕ: 14-годишен е нает от SpaceX като софтуерен инженер

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес