Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Дойче банк" плати милиони заради работата си със сочен за педофил мъртъв милиардер

18 май 2023, 08:12 часа • 2109 прочитания

Една от най-известните германски банки в лицето на "Дойче банк" ще плати 75 млн. долара за уреждане на съдебен спор, в който се твърди, че германският кредитор се е облагодетелствал финансово от подкрепата на Джефри Епщайн (Джефри Епстийн) за схема за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Това предаде АФП, позовавайки се на материал на "Уолстрийт джърнъл".

Уреждането на спора се отнася до неназован ответник, който през ноември 2022 г. е завел предложен колективен иск. В иска се твърди, че "Дойче банк" е осъществявала бизнес с Епщайн, като е знаела, че той използва средствата по сметката за подпомагане на дейността по трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Епщайн е американски финансист и милионер, който се самоуби през 2019 г., докато очакваше съдебен процес за сексуални престъпления - такава е официалната верися. Той е започнал да работи с "Дойче банк" през 2013 г., след като JPMorgan Chase е закрила сметките му, се казва в доклада.

Неидентифицирана жена и американските Вирджински острови заведоха отделни искове срещу JPMorgan в края на миналата година, обвинявайки банката, че е улеснила престъпленията на Епщайн, като е пренебрегнала предупрежденията и е продължила да го държи като клиент до 2013 г. Според съдебните документи призовките по тези дела са насочени към множество известни хора, които Епщайн вероятно е посочил на JPMorgan като клиенти, включително Илон Мъск и съоснователя на Google Лари Пейдж.

Банката отрича обвиненията и е завела свой собствен иск срещу бивш изпълнителен директор заради връзките му с Епщайн.

През юли 2020 г. "Дойче банк" се съгласи да плати 150 млн. долара за уреждане на обвиненията, повдигнати от нюйоркския департамент за финансови услуги, за пропуски в спазването на законодателството, свързани с работата на банката за Епщайн.

ОЩЕ: 20 години затвор за приятелката на мистериозно умрял милиардер, сочен за педофил

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес