Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Суперкомпютър предсказва ново масово измиране и то вече е започнало

20 декември 2022, 09:05 часа • 11261 прочитания

Това не е първият път, в който учени предупреждават, че ново масово измиране на Земята не може да бъде избегнато – според ново изследване ние вече сме стъпили на тази хлъзгава пътека и то не може да бъде спряно, пише Daily Mail.

Ново изследване под ръководството на Джовани Строна от Европейската комисия и Кори Брадшоу от университета Флиндърс (Австралия) предполага, че повече от една четвърт от биоразнообразието на планетата ще бъде заличено от лицето на Земята до края на този век.

В хода на изследването учените са разработили „виртуална Земя“, за да разберат и проучат по-добре глобалните измирания, които ще бъдат причинени от последващи изменения в климата. Уви, резултатите не са утешителни.

Резултатите от изследването свидетелстват, че планетата вече е навлязла в шестото масово измиране, причинено от човешката дейност и изменението на климата. Предполага се, че до 2050 г. около 10% от всички растителни и животински видове ще изчезнат, а до края на века тази цифра ще нарасне до 27%.

По думите на Брадшоу децата, родени днес, които доживеят до 79 години, може да станат свидетели на изчезването на буквално хиляди видове растения и животни, от орхидеи и малки насекоми до слонове и коали. Днес повече от 42 000 вида в света са застрашени от изчезване.

За създаването на „виртуална Земя“ учените са използвали суперкомпютър. Те въвели повече от 15 000 хранителни вериги в базата данни, за да могат да предскажат съдбата на взаимосвързаните видове. По същество изследователите са създали интерактивна карта на планетата, която рисува много мрачно бъдеще за живота на Земята.

Изследователите смятат, че предишните оценки на траекториите на изчезване на видове на Земята не са били съвсем верни, защото не са отчитали съвместното измиране. С прости думи, изчезването на даден вид плячка е първично изчезване, но то носи със себе си и изчезването на хищника, който зависи от наличието на плячката.

Днес съвместното измиране е признато за един от основните двигатели на глобалната загуба на биоразнообразие, което се влошава от изменението на климата.

Моделът на суперкомпютъра показал свързани видове и след това приложил към тях промените в климата и използването на земята, за да прогнозира бъдещето на планетата. Изследователите отбелязват, че техният модел не създава точно копие на Земята, а по-скоро създава „екологично подобна планета“.

Учените са населили виртуалния свят от нулата и са картографирали съдбата на хиляди видове по света, за да определят вероятността от повратни точки в реалния свят, казва Строн. В хода на изследването учените успели да оценят адаптацията към различни климатични сценарии, а след това ги свързали с други фактори, за да предскажат възможно масово измиране.

Изследователите са разгледали няколко възможни сценария. Например при средния сценарий глобалните загуби на разнообразие до 2050 г. ще бъдат около 6%, а до края на века ще достигнат 13%. Най-лошият сценарий обаче предвижда, че след 30 години ще загубим около 10% от всичко живо, а до края на века тази цифра ще достигне 27%.

Учените отбелязват, че най-лошият сценарий може да е неизбежен за целия живот на планетата – нашата съдба ще се реши в следващите няколко десетилетия.

ОЩЕ: Всички масови измирания на Земята са били предшествани от едно и също събитие

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес