Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малкият ледников период е предизвикан от чести изригвания

19 август 2015, 07:53 часа • 13760 прочитания

Застудяването, продължило от 801 по 1800 г. от нашата ера, е било предизвикано от вулканична активност.

Такъв извод е направила международна група учени в рамките на проекта PAGES, като моделирали данните за температурите на морската повърхност и ги сравнили с различни фактори, които може да са повлияли на климата, пише Phys.org. Изследването на учените е публикувано в сп. Nature Geoscience.

Учените за първи път събрали 57 публикувани по-рано данни за реконструкции на температурите на морската повърхност от целия световен океан, от полярните до тропическите региони.

Данните били разпределени по 200-годишни периоди, за да се фиксират дългосрочните тенденции. След това ги сравнили с реконструкциите на наземните температури и открили тенденция към застудяване между 801 по 1800 г. от н.е. Аналогичен извод е направила неотдавна друга група на проекта – PAGES 2k Consortium 2013.

За да разберат причината за застудяването в този период, учените моделирали климата. Те изучили как температурата на морската повърхност се е изменяла под действието на различни фактори, като слънчева активност, изменения на орбитата на Земята, развитие на селското стопанство, вулканична активност и парникови газове.

Само вулканичната активност дала тенденция към застудяване, която съвпадала с наблюденията.

Океаните на Земята работят като своеобразно гигантско махало. Те могат да натрупват много повече топлина от атмосферата и да я задържат за дълго време. Обикновено вулканичното изригване предизвиква краткотрайно захлаждане в атмосферата. Но когато изригванията се случват често за сравнително кратък период, температурните изменения могат да стана продължителни.

Учените открили също, че най-ниските температури в изучавания период, през XVI-XVIII век, съвпадали с изстиването на океана. Това време е известно като малък ледников период.

Има хипотеза, че малкият ледников период щеше да продължи по-дълго, ако не е бил бурният ръст на промишлеността. В резултат ръкотворното затопляне е прекъснало естествената тенденция към захлаждане на климата. Нов малък ледников период се очаква през 2030-2040 година поради снижаване на слънчевата активност.

Изследвания като настоящото са необходими да разбирането на ролята на океана в климата на Земята, както и да се установи тенденцията за изменение на климата в бъдеще.

Това четиригодишно изследване е проведено от работната група Ocean2K в рамките на проекта Past Global Changes (PAGES), в който влизат няколко страни от ЕС, САЩ, Австралия и Китай. PAGES работи от 1991 в рамките на Future Earth и the International Geosphere-Biosphere Programme, финансирани от САЩ и Швейцария. Групата Ocean2k е формирана през 2011 г.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес