Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия инсталира първата в света пясъчна батерия

07 юли 2022, 09:11 часа • 4281 прочитания

Изследователи във Финландия създадоха и инсталираха първата в света работеща „пясъчна батерия“ – устройство, способно да съхранява зелена енергия в продължение на месеци и може потенциално да реши проблема с използването на зелена енергия през различни периоди от годината, съобщава ВВС.

„Пясъчната батерия“ работи на следния принцип: зарежда се с евтина електроенергия, произведена от вятърни и слънчеви електроцентрали при благоприятни условия, съхранява получената топлина в пясъка и след това може да се използва за отопление на къщи през зимата, допълва БГНЕС.

За работа пясъчната батерия използва около 100 тона обикновен строителен пясък, който се изсипва в специален нагревателен контейнер.

Подобни „батерии“ за съхранение на зелена енергия вече съществуват, но за направата им е необходим литий, което ги прави скъпи, неекологични и неефективни, защото съхраняват само ограничено количество електроенергия.

Разработчиците на иновацията отбелязват, че батерията е особено нужна на Финландия, която има най-голямата обща граница с Русия в Европа и страда от недостиг на газ и електричество. Москва спря доставките на енергийните ресурси след като Хелзинки подаде молба за членство в НАТО.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес