Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експериментална гора предсказва измененията на климата

27 август 2015, 12:15 часа • 9734 прочитания

Експериментална гора, създадена от американски учени, представлява най-чувствителната екосистема. На ограден участък от торфено блато растат иглолистни дървета.

В хода на изследванията климатолозите повишават концентрацията на въглеродния диоксид и температурата на въздуха, за да предсказват влиянието на глобалното затопляне върху съдбата на Земята.

На торфеното блато в Северна Минесота, където преобладават иглолистни дървета, е построен купол под открито небе. Както съобщава изданието Nature, височината на този корпус е 8 ха, площта на торфеното блато – 8,1 ха. Дъски позволяват на учените да преминават над участъка, без да го засягат.

Концентрацията на въглеродния диоксид в корпуса е увеличена повече от два пъти в сравнение с днешната атмосфера, а температурата на неговата територия е почти с 9°С по-висока, отколкото извън пределите на участъка.

Както смятат изследователите, торфените блата в съчетание с иглолистни гори представляват най-чувствителната екосистема. Такива блата поглъщат въглеродния диоксид, но при повишаване на температурата започват да изсъхват, а сухият торф отделя въглеродния диоксид в атмосферата. Иглолистните гори, разположени в северната част на Земята, не са свикнали на високи температури.

"Това ни позволява да променим днешните условия и да наблюдаваме цяла екосистема", обясняват учените. Планира се експериментът да продължи 10 години. Финансирането на проекта е 10,5 млн. долара.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес