Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ванеса Редгрейв с награда за цялостен принос от Европейската филмова академия

21 септември 2023, 11:29 часа • 3263 прочитания

Европейската филмова академия ще почете актрисата Ванеса Редгрейв с награда за цялостен принос, съобщи "Screen Daily". Трийсет и шестата церемония по връчване на Европейските филмови награди ще се проведе на 9 декември в Берлин.

Кариерата на Ванеса Редгрейв

Ванеса Редгрейв е играла в повече от 140 филма. Първата главна роля на Редгрейв е във филма "Морган – Подходящ случай за лечение" от 1966 г. Тогава тя печели първата си награда за най-добра актриса на кинофестивала в Кан и номинации за БАФТА и "Оскар".

Още: Брадли Купър и мечтата му за "Оскар": Ще успее ли с филма "Маестро"?

Снимка: Getty Images

През 1969 г. Ванеса Редгрейв отново печели награда в Кан за най-добра актриса за ролята си на Айседора Дънкан във филма "Айседора" на Карел Райш. За същото превъплъщение отново е номинирана за "Оскар". Следващата ѝ номинация идва през 1972 г. за ролята в "Мери, кралицата на Шотландия". 

Ролята на Ванеса Редгрейв в "Джулия" през 1978 г. най-сетне ѝ донася ценната статуетка "Оскар". Актрисата има още две номинации за участието си във филми на Джеймс Айвъри - "Бостънци" от 1985 г. и "Хауърдс Енд" от 1993 г., припомня БТА.

Още: Обявиха финалистите за Наградата LUX на публиката за 2024 г.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес