Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българинът Крум Родригес е номиниран за престижните награди за операторско майсторство в САЩ

15 януари 2024, 12:13 часа • 2872 прочитания

Българският оператор Крум Родригес е номинира за награда "Spotlight" на Американската асоциация на филмовите оператори. Това е едно от най-престижните отличия за операторите в световен мащаб, а признанието за българина е огромно. Крум е номиниран за работата си в българо-грузинската продукция "Citizen Saint", която предстои да гледаме и по българските екрани. Наградите ще бъдат връчени на 3 март.

Отличието "Spotlight" се дава обикновено на филми, които са далеч от комерсиалните канали. Това не е първо признание за Крум Родригес за работата му по "Citizen Saint". През 2023 г. той получи наградата на Asia Pacific Screen Awards в Бризбейн, Австралия, както и приза за най-добро операторско майсторство на Asian World Film Festival в Лос Анджелис, САЩ.

Кой е Крум Родригес?

Още: "Опенхаймер" мачка наред: Триумф и на наградите на критиците

Родригес е един от най-търсените оператори в българското кино през последните години. Едни от филмите, които е заснел, са "Подслон", "Виктория", "Урок", "Слава", "Бащата", "Воевода", "Майка" и др.

Posted by Voevoda, The Film on Wednesday, 30 December 2015

Роден е през 1977 г. в София. Майка му е българка, а баща му - колумбиец. Започва да се занимава с рисуване, а след това се увлича по фотографията и отива да учи в Колумбия. Не след дълго обаче той разбира, че не това е неговото призвание и се насочва към операторското майсторство и се дипломира като магистър в НАТФИЗ в класа на проф. Венец Димитров. Операторската му кариера започва в реклами, музикални клипове и късометражни филми, а първият му пълнометражен игрален филм е "Прогноза" на Зорница София.

Големите български културни успехи по света и у нас през 2023 г.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес