Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всяка домакиня трябва да знае това - как да НЕ се мачкат дрехите в сушилнята

01 август 2023, 17:51 часа

Използването на сушилня има свои правила, които трябва да се спазват. Преди пране трябва да сортирате дрехите. Първо, групирайте ги според текстурата на материите - тъкани, които образуват "бучки" и такива, които ги привличат. След това ги сортирайте по вид плат - съберете дрехи от сходни тъкани. Отделете по-мръсните дрехи от леко замърсените. Накрая ги групирайте по цвят - бели, светли, тъмни и дрехи с разноцветни принтове. Тази подготовка преди пране ще улесни сушенето на дрехите след това.

При сушене е препоръчително да разделяте дрехите и според тежестта им. Ако се смесят по-тежки и плътни дрехи с по-леки, някои от тях ще изсъхнат, а други ще останат мокри или леко влажни.

Изпраните дрехи трябва да се прегледат дали са добре изпрани и премахнати ли са всички петна по тях, ако е имало такива. Ако има останали петна, трябва да изперете дрехите отново, преди да ги изсушите. Ако недобре изпрана дреха попадне в сушилнята, най-вероятно ще остане завинаги с въпросните петна.

Знаете ли колко ток харчи една сушилня?

Как да избегнете претоварването на сушилнята?

Много хора смятат, че като заредят възможно най-много дрехи в сушилнята, спестяват време и пари. Това не е вярно, защото ще отнеме повече време за сушене и най-вероятно дрехите ще излязат намачкани. Зареждайте достатъчно дрехи в сушилнята, така че да се движат лесно и свободно в барабана. Сушете спалното бельо отделно от останалите дрехи, за да избегнете претоварването на сушилнята, регулирайте правилно времето за сушене, за да предотвратите нуждата от гладене след това.

Температурата е важен фактор при сушенето на дрехи. Проверете етикета на дрехите, за да сте сигурни, че ги сушите правилно. Някои дрехи може да изискват по-ниски температури или дори да не са подходящи за сушилня. Ако няма етикет с указания, ето някои препоръки. Ако сте прали дрехите с гореща вода, често можете да ги сушите на гореща програма. Въпреки това, памучните кърпи за баня се сушат при нормална температура. Обикновено 2 кг. кърпи за баня изсъхват за около 40-50 минути.

Когато става въпрос за бельо и други деликатни предмети, проверете етикетите с указания. Ако е посочено, че могат да се сушат в сушилня, изберете "деликатен" режим.

При синтетични материали като ликра, найлон, акрил, полиестер, вискоза или спандекс, ако на етикета пише, че могат да се сушат в сушилня, го правете само при по-ниска температура.

Избягвайте пресушаването на дрехи като памучни ризи, защото то може да повлияе на качеството на дрехата и да доведе до свиване. Най-добре е да извадите влажните памучни дрехи и да ги оставите да изсъхнат на закачалка.

За да предотвратите появата на мухъл, оставете изсушените, но все още влажни дрехи и бельо да изсъхнат напълно, преди да ги сложите в гардероба. Това ще предотврати появата на мухъл на места, където има лошо циркулиране на въздуха, като шкафове или чекмеджета.

Дрехите които задължително трябва да държите далеч от сушилнята

Има много предимства от сушенето на дрехи на въздух вместо в сушилня. То пести енергия и пари за ток и намалява въздействието върху околната среда. Също така предотвратява натрупването на статично електричество върху дрехите и удължава техния живот, като намалява износването, което възниква при сушене в сушилня.

Ако нямате външен простор, можете да си вземете сушилник, за да сушите дрехите си на закрито. Обикновено те са сгъваеми модели, които се съхраняват прибрани, когато не се използват.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес