Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Защо е важно да оправяте леглото си всяка сутрин?

03 март 2023, 17:33 часа

Доста хора мразят ранното ставане и предпочитат да прекарат целия ден, увити в чаршафите и одеялото. Нови изследвания обаче сочат, че трябва след ставане да оправяме леглото си. Защо това е толкова важно?

1. Оправяне на леглото за добро начало на деня

Въз основа на анализ на данни, събрани от 68 000 души, организацията Hunch направи изводи за въздействието на оправянето на леглото сутрин върху настроението и функционирането.

-    59% от анкетираните признават, че изобщо не си оправят леглото.
-    27 процента го правят сами и систематично.
-    12 % плащат на някого да им оправя леглото.

Знаете ли, че допускате тези 5 сериозни грешки при оправянето на леглото?

От групата, която декларира, че си оправя леглото всеки ден, цели 71 процента заявяват, че се чувстват щастливи. Те признават, че изпитват цялостно чувство на удовлетвореност и задоволство от живота си.

В същото време сред тези, които не си оправят леглата, цели 62% от анкетираните признават, че се чувстват нещастни.

2. Подредеността у дома прави жената щастлива

През 2009 г. подобно проучване е проведено върху група омъжени жени. Тези дами, които се оплаквали от безпорядък и неуредици вкъщи, имали по-високи нива на кортизол, известен като "хормон на стреса", отколкото жените, които заявили, че интериорът на дома им е подреден и хармоничен.

Тези, които декларирали, че домовете им са разхвърляни, имали и епизоди на понижено настроение и депресивни разстройства.

Най-често допусканите 5 грешки при оправяне на леглото

3. Оправянето на леглото намалява риска от депресия

Изглежда, че родителите, които рестриктивно изискват от децата си да си оправят леглата сутрин, може би имат право за много неща. Хората, чието легло е застлано с безпорядък през целия ден, сами признават, че е по-вероятно да имат проблеми с депресията. 

Да станете от леглото и да сгънете прилежно спалното си бельо е една от първите стъпки към подобряване на настроението ви. Добре организираното жизнено пространство ви позволява да функционирате правилно всеки ден. Въпреки че сутрин това може да изглежда като неприятно задължение, хубаво оправеното легло може да бъде прелюдия към един успешен ден.

Изискванията на родителите често напомнят тези на военните, при които правилно постланото легло е един от съществените елементи на ежедневните ритуали. Тази сутрешна дисциплина, независимо дали е наложена отвън, или е продиктувана от вътрешна потребност, улеснява поемането на предизвикателствата на всеки ден.

След като леглото е оправено, не е толкова лесно да се върнем към сутрешното излежаване в чаршафите. Вместо това човек може да се зареди с енергия, без да губи излишно време.

Разбира се, в случай на сериозни емоционални и психични разстройства подреждането на интериора на дома няма да е панацея, но може да е полезно за възстановяването при паралелно използване на терапия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес