Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тази смес ще почистите завинаги мухъла в банята

26 август 2022, 12:42 часа

Отървете се завинаги от мухъла в банята

Ваната е мястото, където най-често се появява мухъл. Този проблем не винаги е свързан с небрежност. Гъбичните образувания търсят благоприятно местообитание. Но с тях може и трябва да се борим. За да направите това, има много методи, както народни, така и професионални.

Какви са причините за поява на влага и мухъл?

Изборът на методи за борбата с мухъла

По принцип борбата с гъбичните образувания се извършва с помощта на антибактериални средства. Още преди началото на прилагането им е необходимо да се третира повредената повърхност.

Най-добре е да премахнете горния слой и да изсушите стената или тавана със строителен сешоар. По това време е забранено да се включва водата, по-добре е като цяло да се изключи. Въздухът трябва да е възможно най-сух. След това се извършва лечение с противогъбично средство.

Има няколко начина за борба с гъбичките.

  • меден сулфат в разтвор;
  • белина в чиста или разредена форма;
  • индустриален химически противогъбичен агент.

Медният сулфат се е доказал добре. Най-ефективно се справя с мухъла по стените в банята. Той е много лесен за използване, но доста токсичен. Ето защо мерките за безопасност не трябва да се пренебрегват. За да получите разтвор в кофа с вода, е достатъчно да добавите сто грама витриол. Разтворът се нанася върху повредената повърхност с четка. Твърде силно засегнатите области се третират с дебел слой. След няколко часа стената се измива и изсушава, стаята се проветрява добре.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Избелващи агенти.

Обикновената белота не е по-ниска в своите антибактериални агенти от витриола. Но има доста остра и неприятна миризма. От което могат да се развият алергии и дори интоксикация на тялото. Можете да работите с него само в респиратор и плътни гумени ръкавици.

Народни методи.

Всички горепосочени средства може да не са подходящи за хора, които страдат от респираторни заболявания. Те ще трябва да напуснат помещението, докато се обработва или да намерят други средства.

Най-простият предлага да поръсите сода за хляб върху мястото на мухъла и да го поръсите с оцет. След като пяната се утаи, измийте стената с топла сапунена вода или друг почистващ препарат.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес