Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилата за почистване на спалнята, за които дори идеалните домакини забравят

15 февруари 2024, 13:44 часа

Дори най-удобният ортопедичен матрак, най-удобните възглавници и одеяла няма да осигурят адекватна почивка, ако стаята е прашна, задушна и непочистена. Има няколко правила за почистване на спалнята, които много хора забравят или дори не знаят.

Колко често да сменяте спалното бельо?

Доказано е, че намачканато и застояло спално бельо може да причини безсъние. Въпреки че няма единни правила за смяната му, те зависят от нуждите и особеностите на организма, има определени общи моменти.

Калъфките и чаршафите абсорбират потта, така че трябва да се сменят поне веднъж седмично, завивките - веднъж на всеки две, но можете да правите това и по-често.

Тайната на правилното и бързо основно почистване в дома: Ето откъде да започнете

Матракът се нуждае от внимание

Леглото натрупва прах и различни замърсители и когато сменяте бельото, трябва да обърнете внимание на това: трябва да вакуумирате добре матрака и да избършете праха, натрупан върху таблата на леглото. Веднъж на всеки 2-3 месеца матракът трябва да се третира с пара, за да се отстранят акарите и патогенните бактерии.

Одеяла и възглавници

Трябва да изберете възглавници и одеяла, които могат да се перат - това са синтетични влакна. Ако имате пух, пера или ортопедични, предпазете ги с калъфи. Те предпазват от мръсотия и могат да се перат със спалното бельо.

Също толкова важно е да смените продуктите в края на експлоатационния им живот - това е 1-2 години. Спането на смачкани възглавници ще има отрицателно въздействие върху гърба ви.

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

Мебели за спалня

Не забравяйте, че нощните шкафчета с лампи и тоалетки също натрупват прах и мръсотия. Те трябва редовно да се избърсват с меки кърпи, напоени с вода. Важно е да отворите чекмеджетата, да избършете рафтовете вътре и да преместите нощните шкафчета далеч от стената, за да избършете праха под тях.

Кувертюри и завеси

Тези продукти могат много бързо да абсорбират различни миризми и да натрупват прах, така че трябва да се перат редовно или да се почистват на химическо чистене, да се третират за отстраняване на прах и мръсотия. Не забравяйте за повърхностите на корнизите, които натрупват много прах. Те трябва да се почистват с мека кърпа, напоена с вода.

Килими

Много хора не могат да си представят спалня без уютни нощни или пухени килими. Приятно е да ходите по тях с боси крака, те заглушават шума. Но като всеки текстилен вариант, те натрупват прах и мръсотия, както и влага от краката. Следователно, те трябва редовно да се почистват с прахосмукачка, да се тупат навън, да се перат.

Стайни растения

Те подобряват качеството на въздуха в помещенията и украсяват спалнята, но също така натрупват прах и мухълът може да расте в пръстта, особено през топлия сезон. Следователно, листата на растенията трябва да се избърсват от прах, а цветята трябва периодично да се мият под хладен душ.

Под леглото

Много хора забравят за това скрито място и там буквално се натрупват облаци прах и мръсотия. Това е изключително опасно за вашето здраве, особено ако имате алергии или проблеми с дишането. Затова всеки път, когато почиствате, трябва да миете пода под леглото с влажна кърпа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес