Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога повече скъсани чорапи – ето каква е тайната при прането им

10 октомври 2022, 13:41 часа

Изненадващо разходът за чорапи и чорапогащници през студените сезони е равен на разхода за връхна дреха. На пръв поглед дребен разход и артикули с цена от скромните лев-два до няколко десетки според модела, бранда и материята, коства значителен бюджет на домакинствата. Оказва се, че това е така, тъй като чорапите често стават жертва на пералнята машина – късат се или се губят, което принуждава отговорните за обличането на семейството да купуват по няколко нови чифта на всеки член от домакинството всеки месец заради скъсани чорапи.

Като имаме предвид, че чорапи се носят от септември до май, а понякога и през останалите месеци, ако говорим за моделите, предназначени за спорт, не е учудващо, че цифрата набъбва до изненадващи и неприятни размери. С няколко хитри трика при пране на чорапите в пералнята ще избегнете захабяването и ще се спасите от скъсани чорапи, ще предпазите цветовете от избелване, което причинява износен и изхабен вид на чорапите, а спестените средства и време от покупката на нови и нови чифтове може да вложите в нещо по-забавно и приятно за семейството.

Режим "Бързо пране": Защо е вреден за прането и пералнята?

Как да ги перете, за да се спасите от скъсани чорапи?

Триковете за грижа за чорапите са лесни за прилагане и не изискват особено време, поради което ще ви е лесно да ги следвате.

1. Обработете петната предварително

Ако стелките на обувките ви боядисват чорапите, сменете ги, за да премахнете излишния труд и разходи, свързани с изпиране или купуване на нови чифтове. Ако вече забелязвате петна от долната страна на чорапите, обработете ги предварително с препарат за петна, за да не се налага да си оставяте да се въртят 2 часа в пералнята и пак да са не само мръсни, но избелели от дългото пране. Ако не искате да имате скъсани чорапи, перете ги на кратка програма, след като сте обработили петната и сте се отървали от тях.

Направете това и ще разберете дали трябва да използвате омекотител при пране

2. Правилната програма

Чорапите са деликатни – лесно се разширяват ластиците им, късат се при пръстите, петите и по шевовете, разнищват се или размъхват. Това придава измъчен вид на чорапите ви и често ги изхвърляте след няколко обувания. За да се справите с проблема скъсани чорапи, следва внимателно да изберете програмата, на която да ги перете в машината си. Изберете въртене не повече от 600 оборота в минута, за да ги предпазите от увреждане, съобразете цвета им с останалото пране и ако често ги губите – впъхнете  един в друг двата чорапа от всеки чифт в горния край при ластиците. Там те са сравнително чисти и не е проблем, че ги перете впъхнати.

3. Пазете ги от дрехи с украса

За да разрешите проблема скъсани чорапи следва да внимавате с какви дрехи ги перете в пералнята си машина. Дрехите с ципове, метални копчета, мъниста и други украси могат да увредят сериозно вашите чорапи и да ги скъсат.

Бялото пране ще стане още по-бяло, ако направите това преди да го сложите в пералнята

4. Торбичи за пране

Когато системно се сблъскваме със скъсани чорапи при пране, е време да вложим малка сума в торбички за пране. Те са подходящи за бельо от всякакъв тип и дори за фини дрехи, при които съществува риск барабанът да ги съсипе. Торбичките са достъпни, евтини и лесни за употреба. Използват се многократно, така че няколко са достатъчни.

5. Нежно докосване за деликатните тъкани

Вълнените чорапи са топло удоволствие за зимата, цената им е висока, ако са качествени, което поражда въпроса как да се грижим за тях, за да не ги изхвърлим след първото обуване и изпиране. Вълнени материи се перат на ръка и сушат в легнало положение, без да се изстискват с извиване и мачкане преди това, за да не се деформират.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес