Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

13 май 2024, 19:40 часа

Грижата за фритюрника е необходимост от хигиенна гледна точка. Ако фритюрникът има подвижна купа, всичко е просто: просто я извадете и я измийте в сапунена вода или в съдомиялна машина, ако е разрешено от производителя.

Но как да почистите фритюрник с фиксирана купа? Предлагаме на вашето внимание най-простите и ефективни методи. Важно е да почиствате фритюрника си редовно, тогава ще бъде лесно да го използвате.

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Първото нещо, което трябва да направите, е да определите степента на замърсяване, тъй като изборът на почистващи продукти и по-нататъшната стратегия зависи от това.

    1. Прясно замърсен. Прясна мазнина, останала от скорошна употреба на уреда (не по-стара от два дни), може лесно да се отмие с обикновен препарат за миене на съдове. В купата се налива гореща вода и 15-20 мл почистващ препарат. Трябва да изчакате, докато течността се охлади. 2-3 цикъла ще ви позволят напълно да се отървете от мазнините. Остава само да избършете вътрешността на фритюрника със сухи кърпички.

    2. Средно замърсен. Старата мазнина има време да се сгъсти и ще са необходими други средства за почистване. Както и в първия случай, трябва да напълните купата с гореща вода и да добавите 50-75 ml 9% оцет. Изчакваме водата да изстине и изсипваме. При необходимост процедурата се повтаря 2-3 пъти. След това вътрешността на купата се избърсва.

     3. Силно замърсен фритюрник. Как да почистите стара мазнина от фритюрника? В този случай можете да използвате лимонена киселина. В купата на фритюрника се налива гореща вода и се изсипват 50-100 g лимонена киселина. Затворете капака и изчакайте 40-60 минути. Ако 2-3 цикъла не помогнат, ще трябва да прибегнете до механично почистване. В този случай трябва да закупите специални гъби за незалепващи повърхности.

Важно! За най-лесен начин за почистване на всеки фритюрник, след всяка употреба, изсипете гореща вода върху охладената мазнина и добавете препарат за съдове. В този случай всички процедури ще отнеме не повече от 15 минути.

Почистване на фритюрник за нула време – ето как да го направим

Универсален алгоритъм на действие

·         Изключете устройството от захранването. Уверете се, че щепселът не е свързан към контакт.

·         Оставете мазнината да се охлади до стайна температура.

·         Изцедете отпадъчната мазнина в специален съд. Не го изсипвайте в мивката - това ще доведе до запушвания.

·         Не бързайте да почиствате незалепващото покритие с гъба. Ако петното не може да се измие с вода и препарат за миене на съдове, оставете химикалите да подействат: оставете купата да кисне няколко часа.

Какво да се справим с филтрите?

За защита на кухнята от миризми при готвене се използват въглеродни и дунапренови филтри. Първите се сменят след 30-40 цикъла като патрони, а вторите могат да се перат. Как да почистите филтъра на фритюрника? Извадете го от капака и го потопете в топла вода и сапунена вода.

Как да измиете нагревателния елемент на фритюрник?

Използването на вода е строго забранено, както и твърдите четки. Разрешено е използването на сухи кърпички. Можете да почистите нагревателните елементи само след пълното им охлаждане - в противен случай можете сериозно да се изгорите.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес