Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 навика за почистване, които причиняват повече вреда, отколкото полза

08 юни 2024, 11:11 часа

Проверете дали не правите една от тези грешки. Те могат да провалят всичките ви усилия.

При почистване се използват гъби

Гъбите са добри за миене на съдове (при условие, че ги сменяте редовно или ги дезинфекцирате правилно), но не трябва да ги използвате за бърсане на мебели. Гъбите бързо натрупват бактерии, които след това разпространявате в дома си.

Експерти от университета в Аризона откриха опасни концентрации на бактерии по повърхността на използвани гъби за миене на съдове (до 10 милиона на 6 кв. см!), сред които Campylobacter е причинителят на остри инфекции, засягащи стомашно-чревния тракт.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да перете дрехите като в химическо чистене

Измивате съдовете, без да ги оставяте да изстинат

Тиганите и тенджерите не могат да издържат на резки температурни промени. Можете да ги измиете едва след като изстинат напълно. Освен това, подобно третиране може да повреди незалепващото покритие на готварския съд и той бързо ще стане неизползваем.

Миете прозорци в слънчев ден

Уви, това не е най-добрата идея. При ярко слънце стъклото изсъхва твърде бързо и по него се образуват петна от вода и препарати. По-добре е да отложите почистването на прозорците в облачен и безветрен ден.

Използвате кърпа за прах (пипидастра)

Въпреки цялата приятност на процеса, все пак трябва да се откажете от този метод на почистване - в края на краищата аксесоарът не толкова премахва праха, колкото го разпределя в стаята, замърсявайки както мебелите, така и въздуха.

Започвате да чистите от пода

Запомнете златното правило: трябва да почиствате отгоре надолу. Винаги започвайте с прозорци и мебели. Трябва да измиете подовете в самия край на почистването.

5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

Нанасяте почистващия продукт директно върху повърхността

Това не може да се направи, тъй като с този метод е почти невъзможно да се изчисли необходимото количество продукт. Излишъкът от него може да направи повърхността още по-лепкава и по-мръсна, намалявайки всичките ви усилия до нула.

Забравяте да почистите аксесоарите за почистване

Гъби, кърпи, четки... На повърхността им се натрупват милиони бактерии – много от които могат да бъдат опасни за човек с намален имунитет.

Измервате количеството препарат на око

Производителите на прахове за пране и други продукти за пране имат причина да ни молят да използваме мерителни чаши. При  битовата химия повече не означава по-добре! Когато има „предозиране“ на перилни препарати, частиците от веществото остават между влакната и след това започват да привличат мръсотия и прах към тъканта.

Измивате неръждаема стомана с кръгови движения

Неръждаемата стомана е доста капризен материал, който лесно може да се надраска, ако не се обгрижва правилно. Затова експертите не препоръчват избърсване на повърхности от неръждаема стомана с кръгови движения. Работете в посока на шарката на зърната, за да запазите лъскавия блясък на материала.

Почиствате естествен камък с разтвор на оцет

Оцетът е почти универсален продукт, който може да се използва за почистване и дезинфекция на много повърхности в дома с изключение на естествения камък. Този материал не понася контакт с киселини, които разрушават защитното покритие и лишават повърхността от нейния блясък. За да се грижите за каменни продукти, трябва да използвате само специални продукти, препоръчани от производителя.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес