Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volvo S60 - шведска терапия за удоволствие и релакс (тест-драйв)

31 декември 2019, 13:47 часа • 27443 прочитания

Марката Volvo е популярна в целия свят с това, че произвежда най-безопасните автомобили. През последните години шведите не изневеряват на имиджа си, а напротив – всички модели на Volvo постигат най-високи резултати в изпитанията за безопасност на независимата организация Euro NCAP. Ако това не е достатъчен аргумент да предпочетете новото Volvo S60, седанът има още с какво да ви очарова и привлече. Новото S60 изглежда зашеметяващо и без да преувеличавам, бих казал, че това е най-красивият модел на Volvo досега. Зад привлекателния екстериор се крие луксозен и качествено изпълнен интериор, в който да пътуват и релаксират четири човека. Ако обичате да шофирате, с удоволствие ще се наслаждавате на един от най-хармоничните бензинови турбодвигатели, съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Като за десерт, колата вози много комфортно, без да прави компромис със стабилността.

През 70-те и 80-те години на миналия век Volvo правеше скучни автомобили, които се отличаваха с ръбестите си форми, критикувани от много експерти. Години наред дизайнерите на марката се лутаха в съчетанието на форми и линии, но от есента на 2014 година с появата на второто поколение на Volvo XC90 поеха в правилна посока. Оттогава всеки нов модел на марката е все по-красив, а новото Volvo S60 е най-красивият модел на шведите, правен досега. Вижте го в галерията. Седанът завладява с предната си част, в която смело са съчетани новата плоска радиаторна решетка.

От двете страни на решетката са модерните фарове със светодиоден подпис във формата на чука на скандинавския бог Тор, а над тях се простира релефният капак. В скъсената задна част се открояват С-образните LED светлини, които подчертават широчината на седана, а от двете страни под бронята се подават двете хромирани ауспухови тръби на изпускателната система. Особено впечатляващо е Volvo S60 в спортното ниво R-Design с множество черни акценти – ламелите на радиаторната решетка и броните, капаците на страничните огледала и рамките на прозорците.

Галерия на Volvo S60 – най-красивата шведска машина, правена досега.

Стилният външен вид на новото Volvo S60 намира своето логично продължение в елегантния интериор, изработен типично по скандинавски – с най-високо качество на сглобка и от възможно най-добрите материали и тапицерии. Сядайки зад волана ще се озовете в удобната седалка, която ще се погрижи да слезете от колата без умора дори след няколко часа шофиране. В нивото R-Design седалките са тапицирани с черна кожа и имат изразителни странични опори, а воланът е обшит с перфорирана кожа и носи логото R-Design. Точно пред погледа на водача се намира 12,3-инчов дигитален дисплей, който освен най-важните показатели като оборотомер и скоростомер, може да показва и картата с указателите на навигационната система.

Централната конзола се състои от 9-инчов сензорен вертикален екран, наподобяващ таблет, който комбинира функциите на информационно-развлекателната система на Volvo Sensus Connect като навигация, свързаност и приложенията за забавление. Системата е напълно съвместима с Apple CarPlay и Android Auto, така че водачът или пътниците могат да свържат мобилното си устройство. От екрана на мултимедийната система Sensus Connect се управляват всички функции на автомобила. Системата се управлява чрез плъзгане по екрана като при смартфон или таблет и помага на водача да не отклонява вниманието си от пътя, като търси бутоните на арматурното табло. В салона има 4-зонален автоматичен климатик и електрически предни седалки с отопление, панорамен покрив и аудиосистема Harman Kardon с 13 високоговорителя. На задните седалки има удобно място за двама пътници, тъй като тунелът по средата ограничава сядането на трети човек. Багажникът на Volvo S60 е с обем от 442 литра, а при сгъване на задните облегалки в съотношение 60/40 се увеличава значително.

За задвижването на Volvo S60 препоръчвам 2,0-литровия 4-цилиндров бензинов турбодвигател с индекс Т5 с мощност 250 конски сили. Съчетан е с 8-степенна автоматична скоростна кутия и със система за задвижване на всички колела AWD. Седанът е темпераментен при ускорение, удобен е за шофиране и има достатъчно мощност за бързо изпреварване на планински път и за високоскоростно движение по магистрала. Дори когато ускорявате в режим Dynamic, 8-степенната автоматична трансмисия поддържа до последно ниската предавка, двигателят се развърта плавно, но уверено и седанът става дързък и отзивчив. Моторът разполага със сериозна тяга от 350 Нм в широкия интервал от 1800 до 4800 об/мин. При всяко рязко натискане на педала на газта новото Volvo S60 се ускорява безусловно, като спринтът от 0 до 100 км/ч отнема само 6,4 секунди. На междуселищен път разходът на гориво е 6,5 литра на 100 км, а в града е около 9-10 литра на 100 км, в зависимост от трафика и сезона.

Новото Volvo S60 е оборудвано опционално с активно шаси Four-C, което позволява да изберете най-подходящия режим на шофиране - Comfort, ECO или Dynamic. На пътя седанът се управлява много лесно и предсказуемо и в същото време позволява да се насладите на удоволствието от шофирането, като комфортът и безопасността са от първостепенно значение. Благодарение на добре настроеното балансирано окачване, новото Volvo S60 се движи стабилно в завоите, като въпреки спортните настройки на шасито в модела R-Design, вози много комфортно и поглъща неравностите на пътя гладко, дори и с 19-инчовите колела. Кормилното управление с електрически усилвател е доста естествено, а в режимът Dynamic воланът реагира по-директно. Задвижването на четирите колела AWD осигурява отлично сцепление особено през зимата, когато по пътищата често има сняг и хлъзгави участъци.

Новото Volvo S60 стандартно е оборудвано с най-новите системи и асистенти за сигурност, които са разработени в света на автомобилите. Те правят пътуванията много по-безопасни, като пазят не само хората в автомобила, но и пешеходците. В света на висококачествените и луксозни автомобили няма как да очаквате ниска цена и новото Volvo S60 не прави изключение. Луксозният седан с изискан стил, високо ниво на комфорт, спортна динамика и пълен набор от системи за сигурност струва минимум 77 289 лева, а моделът Volvo S60 T5 AWD R-Design започва от 94 109 лева.

Технически характеристики

Volvo S60 T5 AWD R-Design

Размери

Дължина: 4761 мм

Широчина: 1850 мм

Височина: 1431 мм

Междуосие: 2872 мм

Собствено тегло: 1606 кг

Вместимост на резервоара: 60 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови бензинов с турбокомпресор

Работен обем: 1969 куб. см

Максимална мощност: 250 к.с. при 5500 об/мин

Максимален въртящ момент: 350 Нм при 1800-4800 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост: 240 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 6,4 секунди

Среден разход: 7,2 л/100 км

Вредни емисии СО2: 164 г/км

Базова цена на модела: 94 109 лева с ДДС

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Volvo

 

Денислав Стоянов
Денислав Стоянов Отговорен редактор
Новините днес