Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видеото с автопилота на Tesla се оказа измама

18 януари 2023, 16:40 часа • 2378 прочитания

Видео от 2016 година, в което Tesla демонстрира възможностите на собствената си технология за автономно шофиране, се оказа фалшиво. Това призна Ашок Елусвами - директор на компанията за софтуер за автопилоти. Според него мъжът, който е бил в колата, постоянно се е намесвал в процеса, въпреки че в началото на видеото е посочено, че той е там единствено „по законови причини“, а колата се движи на собствен ход.

Видеото все още не е премахнато от архива на сайта на Tesla. В него Tesla Model X, оборудван с автопилот, спира на червен светофар и продължава на зелено, въпреки че автопилотът не е имал такива способности през 2016 г., разкрива Елусвами.

От думите му става ясно, че колата се е движела по предварително планиран маршрут. Шофьорът от време на време е трябвало да поеме управлението на електрическия SUV в собствените си ръце, а сцената с паркинга e трябва.f да бъде заснета отново, тъй като Tesla-та се е блъснала в ограда при първия опит.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/tlThdr3O5Qo" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Елусвами уточнява, че целта е била да се покаже на какво е способна на теория системата Tesla Autopilot, а не да се демонстрират нейните реални възможности по това време. Но това става известно едва сега, допълва инженерът.

„Човекът на шофьорската седалка е там само по законови причини. Той не прави нищо. Колата се кара сама“, се казва в началото на видеото. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск направи подобно изявление, когато популяризира видеото в социалните медии през октомври 2016 г.

Министерството на правосъдието на САЩ вече започна наказателно разследване срещу Tesla след поредица от инциденти, свързани с автопилот, включително такива с фатален край. През лятото американската държавна агенция NHTSA заподозря, че системата на Tesla е била програмирана да се изключва преди предстояща авария.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес