Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Toyota Prius е сред „звездите“ във Франкфурт

17 септември 2015, 08:58 часа • 9115 прочитания

Задвижван от ново поколение пълнохибридна система Toyota Hybrid Synergy Drive, новият Prius бележи значителен напредък в икономията на гориво при шофиране на скоростен път и предлага много по-вълнуващо управление.

Всички определят фразата I will be back като символична за творчеството на Арнолд Шварценегер. И това вероятно е така. Но за мен далеч по-емблематична е фразата му от „Хищника“, когато сваля маската на извънземното. Възклицанието му е повече от обобщаващо: You ugly mother fucker!

E, не бих си позволил да го използвам по адрес на новия Prius по една единствена причина: все пак това е най-продаваният хибрид в света. Но дизайнът на четвъртото поколение ме кара да си мисли именно това. С това ще се задоволя и повече няма да коментирам екстериора (интериорът е същия), защото е излишно. Всеки може да си направи изводите защо наричам Prius „звезда“. Ще наблегна на технологията, която превърна модела в толкова успешен.

 

Новите динамични възможности на автомобила са благодарение на употребата на първата Нова глобална архитектура на Toyota (Toyota New Global Architecture - TNGA). Постигнатият цялостен ефект осигурява на автомобила по-нисък център на тежестта, подобрявайки неговата стабилност. Багажното пространство също е увеличено благодарение на използването на по-малка, но с по-голяма енергийна плътност хибридна батерия и ново задно окачване с двойни носачи - решения, които гарантират по-голямо багажно пространство.

 

Пълнохибридата задвижваща система е преминала през множество ревизии за подобряването на ефективността и динамиката, както и за намаляване на теглото. Значителните промени в архитектурата на двигателя са постигнали повече от 40% термична ефективност - най-добрия резултат в света за бензинов двигател. Другите компоненти от хибридната система са станали по-компактни и са препозиционирани за постигане на оптимален цялостен дизайн, като допълнително допринасят за по-нисък център на тежестта на автомобила. Новата никел-метал хидридна хибридна батерия е по-компактна, а издръжливостта и зареждането й са значително подобрени.

 

Безопасността остава ключов приоритет при TNGA шаситата, оптимизирани за отличното въздействие на динамиката. Oбхвата на пакета активни системи Toyota Safety Sense е разширен в новия Prius с добавянето на управляван от радар адаптивен круз контрол и функция за разпознаване на пешеходци в Системата за предотвратяване на челен сблъсък. В България две от нивата на обордудване ще предлагат тези нововъведения.

Новият Prius ще стартира продажбите си в България в началото на 2016 година и ще се предлага в 4 нива на оборудване.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес