Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Toyota Corolla надхвърли 40 млн. продажби

12 септември 2013, 10:33 часа • 28164 прочитания

Град Тойота, Япония, 5 септември 2013 г. – Toyota Motor Corporation (TMC) обяви, че общите продажби в световен мащаб на Toyota „Corolla“, най-популярният автомобил в света, надхвърлиха 40 млн. броя през юли, като достигнаха 40,01 млн. Това събитие бележи поредното рекордно постижение на Corolla, исторически най-продаваният глобален модел на Toyota.

 

Историята на Corolla – най-продаваният модел в историята на автомобилостроенето – започва през ноември 1966 г., когато Toyota отваря нов завод в Такаока, префектура Айчи, посветен единствено на производството на Corolla. Две години по-късно стартира производството на Corolla в Австралия и Малайзия, с акцент върху специфичните изисквания за региона. От 1965 г. до 1968 г. Toyota увеличава повече от два пъти общото си годишно производство от 480 000 до 1,1 млн. превозни средства – свидетелство за значителния принос на Corolla към растежа на компанията.

 

Corolla, която в момента се произвежда в 15 завода по целия свят, съставлява една пета от всички продадени автомобили в 76-годишната история на Toyota.

Износът на Corolla в Северна Америка стартира през 1968, като бързият пазарен успех на модела там спомага продажбите на Corolla в световен мащаб да достигнат 1 млн. броя само 4 години след създаването на модела. През 1997 г. Corolla се превръща в най-продавания модел в света с продажби, надхвърлящи 22,65 млн. броя. От 2002 година насам, всяка година се продават повече от 1 милион автомобила с името Corolla, а само през изминалата година всеки ден се продават 3180 автомобила Corolla в над 150 държави по света.

 

Първоначално Corolla е създадена, за да отговори на променящите се нужди на пътуващите всекидневно японски работници в средата на 60-те години. Тогавашният главен инженер Тацуо Хасегава забелязва, че с разширяването на промишлеността на Япония, времето за пътуване до работа на повечето хора се увеличава. Следователно нуждата за придвижване в личен автомобил нараствала и това прозрение довело Хасегава до създаване на концепцията за първата Corolla. От тогава до днес неговите водещи принципи продължават да са определящи за модела: постоянно развиващ се автомобил, създаден, за да отговори на нуждите на клиентите на всеки пазар.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес