Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Собственикът на Volvo стана най-големият акционер в Daimler

27 февруари 2018, 09:36 часа • 24008 прочитания

Китайското настъпление на световните автомобилни пазари продължава с пълна сила. Милиардерът Ли Шуфу, който е основател на компанията Geely, плати 9 млрд. долара за 9,69% от акциите на германския концерн Daimler. Любопитното в случая е, че инвестицията е на самия Шуфу, а на на китайската компания.

Впрочем Geely е собственик на шведския производител Volvo Cars, а освен това е и главен акционер в компанията за производство на камиони и друга техника Volvo AB, след като през декември 2017 г. плати 3,9 млрд. долара за контролния пакет ценни книжа.

С новата сделка Шуфу стана най-големият самостоятелен акционер в Daimler. Досега най-сериозният инвеститор в германския концерн беше Кувейтският държавен инвестиционен фонд, който според данни от миналата година притежава 6,8% от акциите.

Идеята на Geely е да създаде съюз с Daimler, който ще има за цел развитието на технологии за електромобили и съответно съвместно производство в Китай. Едновременно с това компанията започва да лансира в Европа новата си луксозна марка Lynk & Co, която излезе на китайските пазар миналата година

Компанията на Шуфу също така е собственик на британския производител на спортни модели Lotus, а от 2013 притежава и Manganese Bronze Holding – фирмата, която произвежда лондонските таксита.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес