Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия иска да ползва чужди автомобилни патенти, без да плаща

11 април 2023, 12:06 часа • 2174 прочитания

Всички автомобилни патенти на територията на Русия, притежавани от „недрожелюбни страни“, трябва да бъдат анулирани и съответно да се използват от местната автомобилна индустрия. Това беше предложено от Валери Василиев, заместник-ръководител на икономическата комисия на Съвета на федерацията.

Според сенатора подобни мерки ще опростят процеса на създаване на превозни средства от руски компании в контекста на санкционната политика на западните страни. Или казано по прост начин - чуждата интелектуална собственост ще може да се използва от местните производители, без те са се притесняват от санкции.

Василиев предлага да се следва пътя на производственото копиране при разработването на каросерии, производството на резервни части и дизайна на салоните. Политикът допълни, че по същия начин действа от години Китай, който днес е един от лидерите в автомобилната индустрия.

Като друга мярка за подкрепа на руската автомобилна индустрия сенаторът вижда възможността за въвеждане в техническите регламенти на Митническия съюз на временно признаване и разрешение за използване в Русия на сертификат за одобрение на типа превозно средство, издаден в страните от ОНД. Освен товарните превози, мярката може да обхване и леките автомобили.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес