Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Rimac ще произвежда мощния 1088 к.с. електромобил

29 април 2014, 11:24 часа • 47554 прочитания

Хърватската компания Rimac Automobili е намерила средства да започне производството на мощния 1088 к.с. електромобил Rimac One. В него пари са готови да вложат колумбийският нефтен магнат Франк Йепес, един от най-богатите колумбийци, и хонконгската компания Sinicop Resourses, която е готова да купи 10% от акциите на фирмата за 5 млн. евро. За това съобщава изданието Tech, според което хърватите вече са взели предплата от клиенти за автомобили.

 

Общата сума на инвестицията в момента възлиза на 8 млн. евро, която според Мате Римак е достатъчна за започване на тестове и производство. „Имаме заявки от други потенциални инвеститори, но ние не желаем повече пари от необходимото на този етап. Средства постъпват не само от инвеститори, но и от клиенти. Имаме поръчки за шест автомобила.“

 

Карбоновият Rimac Concept One бе представен във Франкфурт през 2011. Почти всички компоненти, изключение правят гумите, челното стъкло и въздушните възглавници, са изработени или от самата компания, или от хърватскитя й доставчици.

Моделът разчита на четири електромотора с мощност 1088 к.с. и невероятните 3790 Нм въртящ момент. Суперавтомобилът може да ускорява до 100 км/ч за 2,8 секунди и да изминава до 600 км с едно зареждане. Максималната му скорост е 305 км/ч.

Rimac разчита да произведе 88 бройки от автомобила си, като всяка една ще струва по 750 000 евро.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес