Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производители на автомобили продават информация за клиенти

08 септември 2023, 10:04 часа • 2384 прочитания

Водещите автомобилни производзители са заподозрени в събиране на ненужна информация за клиенти. Нещо повече – те споделят потребителските данни с трети страни, става ясно от доклада „Поверителността не е включена“ (PNI), изготвен от организацията с нестопанска цел Mozilla Foundation,който предизвика смесени реакции в автомобилната индустрия.

Хакери в Румъния крадат банковите данни на хората, като ги лъжат, че имат неплатени сметки за ток

Анализаторите на Mozilla, въз основа на данни от 25 големи автомобилни производители (включително Ford, Toyota, Volkswagen, BMW, Tesla и др.), стигнаха до извода, че компаниите събират ненужна информация за потребителите, като тя е далеч повече от това, от което се нуждаят, за да подобрят безопасността при шофиране или обслужването на клиентите .

По отношение на неприкосновеността на личния живот те са показали най-лош показател, в сравнение например със смартфони или системи за интелигентен дом, отбелязва проучването.

Още: Внимание: Автомобилът може да ви шпионира

Според Mozilla 84% от автомобилните производители споделят своите клиентски данни с трети страни, най-често срещу заплащане, но някои го правят и безплатно. Анализаторите са уверени, че автомобилните компании разполагат с медицинска и генетична информация за собствениците на автомобили, данни за това къде отиват, какви песни пеят по пътя, финансова информация и много други, в това число и сексуалния живот на клиентите.

Според Mozilla, производителите Tesla, Nissan и Hyundai имат най-лоши рекорди за поверителност. На обратния полюс, тоест, тези които най-малко нарушават поверителността, са компаниите. Renault, Dacia и BMW.

Mozilla започна да блокира Flash Player

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес