Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова катастрофа с автопилот на Tesla

24 януари 2018, 11:00 часа • 6389 прочитания

Поредният инцидент с Tesla Model S, движеща се на автопилот, бе отчетен в САЩ. Електромобилът се вряза в пожарна кола със скорост от 105 км/ч, съобщи в Twitter пресцентърът на Пожарната служба в Карвел Сити.

При катастрофата няма пострадали, а собственикът на автомобила е обяснил пред пристигналите на място полицаи, че се е движил на автопилот. Водачът казал още, че колата му изобщо не е направила опит да спре, а се е ударила в пожарната машина с пълна скорост.

Системата за безпилотното придвижване на колите на Tesla досега на няколко пъти попадаше в подобни ситуации. По-рано много собственици на електромобила съобщаваха, че круиз-контролът невинаги разпознава неподвижни обекти, в това число и паркирани край пътя автомобили или велосипеди.

На свой ред от Tesla са категорични, че дори при движение на автопилот, шофьорът трябва винаги да държи ръцете си на волана. За целта, в него са поставени специални датчици, които отчитат приложеното от водача усилие.

В САЩ все още не е приключило разследването на смъртта на Джошуа Браун, чиято Tesla Model S през май 2015 г. се удари в камион, правещ завой. От компанията признаха, че системите на електромобила може да не се забелязали светлия камион на фона на ясното небе, но отказват да поемат вината за случилото се. Оказа се обаче, че Браун е гледал филм да DVD по време на движение и по този начин е пренебрегнал инструкциите на компанията-производител.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес