Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако загубите ключовете от колата си?

13 юни 2024, 15:37 часа • 16948 прочитания

Всеки шофьор притежава комплект ключове за колата си, но съвременните ключове се различават значително от тези, използвани за по-старите модели. Тези ключове не само отварят вратите, но и ви позволяват да стартирате двигателя с вътрешно горене с бутон. Какво обаче трябва да направите, ако ключът от колата ви е изгубен?

Ако ви се счупи ключът в ключалката – ето какво да направите

Загубата на ключовете за колата ви е неудобство, но собствениците обикновено имат резервен ключ. Най-често обаче този проблем възниква, когато колата е далеч от дома. Какво да направите в такава ситуация? Счупването на стъклото на колата не е опция, защото няма да помогне за стартиране на двигателя. Така че единственият изход е да извикате влекач, който да транспортира колата.

Друг начин е да се свържете с вашия дилър. Те ще ви помогнат да направите дубликат на ключ и няма да имате нужда от резервен, който стои у дома. Важно е да запомните, че в такава ситуация е необходимо да потвърдите собствеността върху автомобила.

Още: Как много шофьори убиват съединителя на колата си

В ситуации, когато автомобилите не са оборудвани с допълнителни системи за сигурност, опитни специалисти могат да отворят автомобила и да стартират двигателя, заобикаляйки стандартната система за сигурност. Този метод, между другото, често се използва от крадци, така че инсталирането на допълнителна защита на автомобила е изключително важно.

На стар автомобил без сложна система за сигурност е достатъчно да отворите ключалката и да влезете в салона, за да стартирате двигателя след извършване на няколко манипулации. Въпреки това е по-добре да поверите такава работа на специалист, тъй като неумелите действия могат да доведат до повреда и скъпи ремонти.

Важно е да се отбележи, че документите не трябва да се съхраняват в колата, особено ако ключовете са изгубени. Без тези документи ще бъде трудно да се потвърди собствеността, което ще затрудни взаимодействието с дилър, специалист или камион за теглене.

Може ли горивната система да се почисти с бензин с по-висок октан?

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес