Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Jaguar ще предложи супермощен SUV на ток

30 май 2018, 11:59 часа • 1793 прочитания

Компанията Jaguar ще разработи SVR-версия на своя първи електрически кросоувър I-Pace. Това разкрива изданието Autocar, като цитира директорът по стратегическото планиране на британската марка Хано Кирнер. Според него, проектът в момента се обсъжда от ръководството на производителя, като се очаква съвсем скоро той да бъде одобрен.

„Често си задаваме въпроса каква трябва да бъде SVR-версията на I-Pace. По силите ни е да направим електромобил, който да ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,8 секунди. Да, това е фантастичен резултат, но след като направите подобно нещо, очите ви ще изкочат и едва ли ще искате да го повторите”, обясни топ-мениджърът.

Стандартната версия на електрическия SUV разполага с два мотор (по 200 к.с.) на всяка ос. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,8 секунди, а максималната скорост е ограничена по електронен път на 200 км/ч.

Кирнер припомня, че батериите на I-Pace са разположени между двете оси, при това пределно ниско. Подобна конструкция позволява по-добро разпределение на на теглото – съотношение 50:50, като съответно подобрява управляемостта на автомобила. Тези параметри трябва да бъдат запазени и при „напомпаната” модификация на кросоувъра.

Електрическият SUV на британците може да се похвали и с един от най-добрите в този клас коефициенти на челно съпротивление – 0.29. За постигане на по-добра обтекаемост инженерите на Jaguar са поставили специални вентилационни отвори в решетката на радиатора, които се отварят само при нужда от охлаждане на батерията.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес